Οι αλλαγές που φέρνει ο Ν. 5073/2023 σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και σε τέλος διαμονής

Οι αλλαγές που φέρνει ο Ν. 5073/2023 σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και σε τέλος διαμονής

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Φτάνουμε σιγά σιγά προς το τέλος του έτους 2023, αφού «πατήσαμε» αισίως στα μέσα του Δεκεμβρίου. Για τον καιρό δεν χρειάζεται να τα λέμε ξανά, αφού επιμένει σε φθινοπωρινούς τόνους, με ελάχιστες εξαιρέσεις που περιλαμβάνουν ελαφριές πινελιές χειμώνα. Δεν μπορεί, θα μας έρθει και φέτος ο χειμώνας, αλλά ομολογουμένως τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τα δεδομένα του και συνηθίζει να έρχεται πολύ αργότερα από ότι στο παρελθόν.

Όπως και να έχει, είτε με βαρύ χειμώνα, είτε με ελαφρύ, το νέο φορολογικό αποτελεί νέο νόμο του κράτους, αφού από προχθές μας συντροφεύει ο Ν. 5073/11-12-2023, ο οποίος μόνο αδιάφορος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού φέρνει ουκ ολίγες αλλαγές στην καθημερινότητα μας και στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και όχι μόνο. Αναμφισβήτητα, πρωταθλητής των εντυπώσεων και «σημαία» για τους νομοθέτες αποτέλεσαν τα άρθρα 12 έως 20 που αφιερώνονται στις ατομικές επιχειρήσεις και στον τεκμαρτό προσδιορισμό των κερδών τους. Το εν λόγω θέμα το έχουμε σχολιάσει πολλές φορές με κάθε τρόπο, μέσα από αυτή την στήλη αλλά και από άλλα μέσα μαζικής επικοινωνίας, οπότε θεωρούμε ότι προς το παρόν το έχουμε εξαντλήσει στο σύνολο του. Βέβαια, θεωρούμε σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί να επανέλθουμε είτε στις διευκρινιστικές εγκυκλίους, είτε όταν αρχίσουν και «σκάνε» τα αποτελέσματα του στις φορολογικές δηλώσεις που θα γίνουν από τον Μάρτιο(;) και μετά για το φορολογικό έτος 2023, οπότε επιφυλασσόμαστε.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

 

Author’s Posts