Καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!!!

Καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!!!

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Για άλλη μία χρονιά το «Χριστουγεννόμετρο» φτάνει στο τέλος του, αφού μένουν ακόμα δύο ημέρες και η σημερινή για να φτάσουμε στην αγαπημένη γιορτή όλων μας. Φυσικά πιο αγαπημένη είναι για τα παιδάκια τα οποία κάθε χρόνο τέτοιες μέρες κάνουν τα γνωστά επιχειρησιακά σχέδια προκειμένου να φτιάξουν το ετήσιο δρομολόγιο των καλάντων. Στα επιχειρησιακά σχέδια πάντα γίνονται οι υπολογισμοί για το αν θα βρουν τον «πελάτη» στο σπίτι και αν υπήρχε η πιθανότητα να μην τον προλάβουν, να κάνουν τις ανάλογες αναπροσαρμογές στο δρομολόγιο ώστε να μην χάσουν την επίσκεψη. Όσο «καλύτερος» ήταν ο πελάτης, τόσο πιο απαραίτητες ήταν οι εν λόγω αναπροσαρμογές. Μάλιστα φέτος τους εξυπηρετεί το γεγονός ότι οι παραμονές πέφτουν Κυριακή και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουν τη «μεταφορική βοήθεια» των γονιών τους, ειδικά αν οι γονείς δεν εργάζονται σε εμπορικό κατάστημα.

Ωραία χρόνια… Ωραίες σκέψεις που κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες τις κάνουμε και δανειζόμαστε λίγη παιδική χαρά από το παρελθόν μας. Αν το σκεφτείτε λιγάκι σφαιρικά, όλοι μας είχαμε «τρέξει» την πρώτη μας άτυπη επιχείρηση σε αυτές τις αγαπημένες περιόδους. Μάλιστα επιχείρηση χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις πέραν των προαναφερόμενων επιχειρησιακών σχεδίων και ελάχιστων παγίων περιουσιακών στοιχείων, σήμαντρο και τρίγωνο για τους πολλούς ή κάποιο μουσικό όργανο για τους περισσότερο μερακλήδες, αλλά και αφορολόγητη, χωρίς λογιστικά βιβλία και όλα τα «περίεργα» που μας απασχολούν. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στο μέλλον, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον αυτές οι «συναλλαγές» έχουν μείνει στις συνήθειες του παρελθόντος και γίνονται ακόμα με μετρητά. Βέβαια, τώρα που το καλοσκεφτόμαστε, η «επιχείρηση» δεν ήταν και τόσο αφορολόγητη για τους περισσότερους, αφού πολλές φορές η μάνα μας έπαιζε τον ρόλο του άτυπου υπουργείου οικονομικών και αποφάσιζε για το τι κατάληξη θα έχουν οι εισπράξεις της επιχείρησης ή μέρος αυτών. Πόσοι από εσάς δεν θυμάστε την χαρακτηριστική φωνή να λέει την κλασική φράση αυτά τα κρατάμε για να πάρουμε μπουφάν, αυτά για φόρμα, αυτά για παπούτσια και ούτω καθεξής; Πολλοί από εμάς κατσουφιάζαμε από τις αποφάσεις του «υπουργείου οικονομικών», αλλά σύντομα το ξεπερνούσαμε γιατί καταλαβαίναμε ότι ήταν για το καλό της «επιχείρησης» και σίγουρα λειτουργούσαν επενδυτικά για το μέλλον.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

 

Author’s Posts