Στην εποχή της αυτοματοποίησης και της ψηφιοποίησης...

Στην εποχή της αυτοματοποίησης και της ψηφιοποίησης...

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, Οικονομικού Επόπτη Ε.Ε.Α., σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικό, Αντιπρόεδρο Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α.

Ο πρώτος μήνας του έτους αποτελεί παρελθόν, δίνοντας τη θέση του στον μικρότερο μήνα του έτους, Φεβρουάριο, που βέβαια φέτος είναι ελαφρώς «προσαυξημένος», αφού το έτος είναι δίσεκτο και έτσι με την 29η ημέρα θα κλείσουν τα «ανοιχτά υπόλοιπα ημερών» των προηγούμενων τριών ετών. Μαζί με αυτά, βέβαια, θα κλείσουν και αρκετά υπόλοιπα φορολογουμένων που αφορούν το 2023, αφού μέχρι τέλη Φεβρουαρίου πληρώνονται οι τελευταίες δόσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και του φόρου εισοδήματος, αλλά και των τελών κυκλοφορίας μετά την δίμηνη παράταση τους. Επιπλέον, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου παρατάθηκε η προθεσμία για προμήθεια POS, μετά από ενέργειες που έκανε το Ε.Ε.Α., αφού ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν επί της διαδικασίας.

Εκτός από τα υπόλοιπα του 2023, ο κουτσοφλέβαρος, έκφραση που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι παλιοί, στην πρεμιέρα του επιφύλαξε στους φορολογούμενους άλλη μία υποχρέωση σε σχέση με την μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα. Στην χθεσινή εγκύκλιο Α.1014/2024, λοιπόν, δόθηκαν οι οδηγίες για το πως θα λάβουν οι δικαιούχοι την έκπτωση που ορίζει ο Ν. 4223/2013, στο άρθρο 3, παράγραφος 7ζ, δηλαδή την έκπτωση 10% για τις ασφαλισμένες κατοικίες και μονοκατοικίες για τις τρεις φυσικές καταστροφές (σεισμό, φωτιά και πλημμύρα).

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Author’s Posts