Παρέμβαση του Η. Χατζηγεωργίου στο FINANCIAL PRO για το myDATA

Παρέμβαση του Η. Χατζηγεωργίου στο FINANCIAL PRO για το myDATA

Παρέμβαση του Η. Χατζηγεωργίου στο FINANCIAL PRO για το myDATA 

Πρωτοποριακό σύστημα τιμολόγησης

«Το myDATA ήρθε στη ζωή των επιχειρήσεων μαζί με τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση της τελευταίας 100ετίας», τονίζει στο Finance Pro ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, Φοροτεχνικός, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α. «Μοιραία η ανάπτυξη και ο προγραμματισμός που αρχικά είχαν σχεδιαστεί ήταν αδύνατον να επιτευχθούν. Το 2021 μετατράπηκε από έτος υποχρεωτικής εφαρμογής σε έτος ελαφράς προσαρμογής. Αναφέρω τη λέξη ‘ελαφρά’, γιατί ήδη έχουμε το πρώτο αυστηρό χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη διαβίβαση των εσόδων των επιχειρήσεων για το έτος 2021 στην εφαρμογή του myDATA, όπου σύμφωνα με την εγκύκλιο A.1038/2022 θα πρέπει να διαβιβαστούν έως τις 27 Μαΐου από όλες τις επιχειρήσεις. Αντίστοιχα, έως τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να διαβιβαστούν τυχόν διαφωνίες των εξόδων των επιχειρήσεων σε σχέση με τα διαβιβασμένα έσοδα των προμηθευτών.

Βέβαια μαζί με αυτό έρχονται και η απορία αλλά και η αγωνία για το άγνωστο, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα τιμολόγησης που θα πρέπει σταδιακά να εφαρμόζεται σχεδόν από όλους τους επαγγελματίες», αναφέρει.

Το myDATA είναι μονόδρομος

«Εδώ και καιρό έχω αναφέρει ότι το έργο myDATA είναι μεγάλο και αποτελεί ευκαιρία να γυρίσουμε σελίδα όλοι μας με αυτό. Για να γίνει αυτό όμως σωστά, χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος σε όλους μας, ο οποίος προφανώς και δεν υπήρχε τα δύο τελευταία χρόνια», όπως λέει ο Ηλίας Χατζηγεωργίου.  «Από την ως τώρα πορεία μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις φεύγουν από τη λογική του χειρόγραφου τιμολόγιου και επιλέγουν να χρησιμοποιούν κάποια εμπορική διαχείριση ή αντίστοιχα κάποια εφαρμογή τιμολόγησης. Εμείς προτείνουμε σε όσους μας ρωτάνε ότι αυτό αποτελεί μονόδρομο, δηλαδή να χρησιμοποιούν ένα πρόγραμμα που θεωρούν ότι τους ταιριάζει. Δυσλειτουργίες σαφώς και υπάρχουν όταν έχεις να κάνεις με κάτι τόσο καινούργιο και καινοτόμο. Πολλές φορές τις προκαλεί το ίδιο το φορολογικό μας σύστημα, το οποίο είναι δαιδαλώδες, αφού παρ’ όλες τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών παραμένει αρκετά πολύπλοκο με αρκετές υποπεριπτώσεις. Επίσης, δυσλειτουργία προκαλεί το γεγονός ότι ακόμα υπάρχει ανασφάλεια από τους περισσότερους εμπλεκόμενους για τον τρόπο λειτουργίας της όλης διαδικασίας, η οποία πολλές φορές κρίνεται ως δικαιολογημένη αν υπολογίσουμε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν έχουν ορίσει ακόμα ξεκάθαρα το πλαίσιο. Ή καλύτερα θα λέγαμε ότι το πλαίσιο που ορίζουν είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στο απόλυτο για τους λόγους που προανέφερα. Προς το παρόν, συνιστώ σε όλους υπομονή και ψυχραιμία. Άλλωστε κανείς δεν μαθαίνει να οδηγεί από το πρώτο μάθημα. Πάντα θα πρέπει να έχει τον ανάλογο χρόνο στην κατοχή του», προσθέτει.

Πηγή: FINANCIAL PRO 

 

Author’s Posts