Φορολογικός οδηγός για τους κατοίκους εξωτερικού για το 2015 και σε τι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή

Φορολογικός οδηγός για τους κατοίκους εξωτερικού για το 2015 και σε τι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή

Του Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικού

Το νέο έτος έχει ξεκινήσει αλλά οι φορολογικές υποχρεώσεις για όλους μας παραμένουν και αυξάνονται συνεχώς.

Το φοροτεχνικό μας γραφείο θέλοντας να βοηθήσει και να ξεδιαλύνει κάπως την κατάσταση για τους Έλληνες του εξωτερικού, όσο είναι δυνατόν με την πολυνομία και τις συνεχόμενες αλλαγές που υπάρχουν, συνεχίζει το ειδικό αφιέρωμα που έχει ξεκινήσει. Στο άρθρο αυτό θα αναφέρουμε τις βασικότερες υποχρεώσεις που έχουν οι κάτοικοι εξωτερικού απέναντι στην Ελληνική εφορία για το 2015.

 Οι βασικότερες υποχρεώσεις για τους κατοίκους εξωτερικού είναι οι εξής:

 

  • Μεταβολή στο Μητρώο:

Αρχικά θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλοι όσοι κατοικούν στο εξωτερικό, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, άνω των 185 ημερών φορολογούνται στην Ελλάδα μόνο για το εισόδημα που αποχτούν στην χώρα μας και όχι για το παγκόσμιο εισόδημα τους. Βασική προϋπόθεση όμως για να ισχύσει αυτό είναι να έχουν δηλώσει στο μητρώο της Δ.Ο.Υ. την μεταβολή της κατοικίας τους και την χώρα που πλέον κατοικούν. Θα πρέπει επίσης να έχουν ορίσει στην Ελλάδα φορολογικό εκπρόσωπο, που καλό θα είναι να είναι κάποιος φοροτεχνικός για να έρχεται σε άμεση επαφή με την εφορία, ο οποίος φυσικά θα είναι κάτοικος Ελλάδας. Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί και τα έγγραφα που απαιτούνται περιγράφονται στην ΠΟΛ.1177/2014 και δίνονται διευκρινήσεις με την νεότερη ΠΟΛ.1260/2014. Για την μεγάλη σημασία του θέματος αυτού έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν σε προηγούμενα άρθρα μας, αλλά θα επανέλθουμε και με νεότερα.

  • Φορολογική Δήλωση 2015

Όπως προαναφέραμε όσοι κάτοικοι εξωτερικού έχουν εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή στην Ελλάδα, ή έχουν περιουσιακά στοιχεία (ακίνητο, αυτοκίνητο) θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση έως τις 30/06/2015. Η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς κωδικούς του taxisnet από το φορολογικό εκπρόσωπο στην Ελλάδα. Άποψη μας είναι ότι ακόμα και μην προβλέπεται υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης καλό θα είναι να υποβάλλεται έστω και μηδενική.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία των τεκμηρίων ισχύει και εφαρμόζεται για το διαχειριστικό έτος του 2014. Όσο αναφορά τους κατοίκους εξωτερικού εφαρμόζεται η διαδικασία αυτή όταν υπάρχουν πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα.

Πραγματικό εισόδημα θεωρείτε όμως ακόμα και το 1 ευρώ τόκων καταθέσεων στην τράπεζα! Ο φόρος όμως που μπορεί να προκύψει από τα τεκμήρια είναι πολύ υψηλός και για αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή από όλους η συμπλήρωση της δήλωσης προκειμένου να βρεθούν τρόποι αποφυγής του φόρου λόγω τεκμαρτού εισοδήματος.

Θα επανέλθουμε στο θέμα των δηλώσεων με ειδικό άρθρο όταν ανοίξει το σύστημα υποβολής τους.

 

  • Δήλωση Ε9 – ΕΝΦΙΑ κλπ

Όσοι κατέχουν στην Ελλάδα δικαιώματα σε ακίνητη περιουσία θα πρέπει να πληρώνουν τον ενιαίο φόρο ιδιοκτήτων ακίνητων (ΕΝΦΙΑ). Για τον υπολογισμό του φόρου θα πρέπει να υποβάλλεται το έντυπο Ε9 ηλεκτρονικά όπως και η φορολογική δήλωση. Η υποβολή για την χρήση 2014 γίνεται μέχρι 30/03/2015. Ο φόρος υπολογίζεται βάση των στοιχείων που βρίσκονται στο σύστημα ενώ εάν δεν δηλωθεί κάποια μεταβολή η εκκαθάριση λαμβάνει αυτόματα τα στοιχεία από την προηγούμενη χρονιά. Καλό θα είναι όλοι οι κάτοικοι εξωτερικού να ελέγχουν πολύ καλά το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, το οποίο τυπώνεται μέσα από το σύστημα, διότι μπορεί να πληρώνουν παραπάνω φόρο χωρίς να πρέπει λόγω λάθους καταχώρησης κάποιου ακινήτου. Το χειρότερο είναι όμως ότι εάν ο τρόπος δήλωσης ακινήτου έχει έστω και ένα μικρό λαθάκι και δεν απεικονίζεται σωστά στο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ δεν θα εκδίδεται ορθά το πιστοποιητικό που προβλέπει η ΠΟΛ.1004/2015 με συνέπεια να μην μπορεί το ακίνητο να μεταβιβαστεί με κανέναν τρόπο (πίστωση, δωρεά, κληρονομία). Τα πρόστιμα διορθώσεων του Ε9 που είναι εκπρόθεσμα είναι πολύ υψηλά , αλλά χωρίς αυτά δεν θα μπορέσει να γίνει μεταβίβαση. Όπως προαναφέραμε το θέμα είναι ότι η εφαρμογή του Ε9 είναι πολύπλοκη και καλό θα είναι να την υποβάλει και να την ελέγχει κάποιος ειδικός.

Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παραπάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι υπέβαλαν διορθωτικά Ε9 για τα έτη 2010-2013 έως 30/12/2014 εκμεταλλευμένοι την ειδική ρύθμιση που υπήρξε από το υπουργείο για την μη επιβολή προστίμων για τις διορθώσεις αυτές. Δυστυχώς όμως θεωρείτε δύσκολο να δωθεί ξανά αυτή η δυνατότητα.

Για τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία που θα γίνουν το 2015 και εφεξής η προθεσμία ενημέρωσης του Ε9 θα είναι 1 μήνας μετά την συμπλήρωση του συμβολαίου όταν υπάρχει πώληση, αγορά ή δωρεά. Όταν το ακίνητο αποκτάται λόγω κληρονομιάς τότε θα πρέπει να δηλώσει εντός 13 μηνών από τον θάνατο του δικαιούχου ή την δημοσίευση της διαθήκης. Εάν στο μεταξύ δηλωθεί η αποδοχή της κληρονομιάς ο χρόνος είναι ένας μήνας από την υποβολή της στο αρμόδιο τμήμα της Δ.Ο.Υ.

 

  • Πληρωμές οφειλών σε φόρους

Από τα προηγούμενα που αναφέραμε προκύπτουν φόροι που θα πρέπει να πληρωθούν από τους φορολογούμενους.

Έως τις 28/02/2015 εκκρεμούν η 2 δόσεις του ΕΝΦΙΑ του οικονομικού έτους 2014. Ο φόρος εισοδήματος του οικονομικού έτους 2015 θα πληρωθεί σε 3 δόσεις η οποίες θα είναι 30/07/2015 – 30/09/2015 – 31/11/2015.

Για τον ΕΝΦΙΑ αναμένουμε απόφαση για τις ακριβείς ημερομηνίες πληρωμής κάτι που εξαρτάται και από τον χρονικό διάστημα που η Γ.Γ.Π.Σ θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά του φόρου.

Η προσαύξηση εκπρόθεσμης πληρωμής δόσης είναι 0,71% τον μήνα αλλά με την συμπλήρωση 2 μηνών απλήρωτης δόσης επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί του ποσού.

  • Ρυθμίσεις Οφειλών:

Συνήθεις φαινόμενο είναι οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να πληρώσουν τους φόρους τους κάτι που αποδεικνύετε και από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες συνεχώς αυξάνουν. Το πρόβλημα είναι ότι τα μέτρα για τους φορολογούμενος που έχουν οφειλές αυξάνονται συνεχώς και προβλέπουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικών λογαριασμών, ενοικίων κλπ.

Όλοι οι φορολογούμενοι, μαζί και οι κάτοικοι εξωτερικού, έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν σε έως 100 δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν μέχρι 01/10/2014. Η αίτηση γίνεται ηλεκτρονικά έως τις 31/03/2015 και την διαδικασία μπορείτε να την διαβάσετε στο άρθρο Όλη η ρύθμιση για τις 100 δόσεις προς την εφορία.

Εκτός από την ρύθμιση αυτή για τις υπόλοιπες οφειλές παραμένει η δυνατότητα της εφαρμογής της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων του νόμου 4152/2013 άρθρο 1 υποπαράγραφος Α2.


Εκτύπωση   Email

Author’s Posts