Προς νέα παράταση οδεύει ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής

Προς νέα παράταση οδεύει ο «λογαριασμός» της επιστρεπτέας προκαταβολής

Στέλιος Κράλογλου

Το ενδεχόμενο μετάθεσης, ίσως και για ένα μήνα ακόμα, της αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους, 3 δισ. ευρώ περίπου, φαίνεται πως εξετάζει η κυβέρνηση.

Ο… τυπικός λόγος είναι το ότι δεν έχουν εκδοθεί -ακόμα- τα εκκαθαριστικά σημειώματα με το πόσο που θα πρέπει να επιστρέψουν όσοι ωφελήθηκαν από τα κρατικά δάνεια. Ο ουσιαστικός λόγος είναι οτι η αποπληρωμή των κρατικών δανείων (που δόθηκαν την περίοδο της πανδημίας) συμπίπτει χρονικά με το φόρο εισοδήματος, τον νέο ΕΝΦΙΑ και τους «παραφουσκωμένους» λογαριασμούς ενεργείας. Όλες αυτές οι υποχρεώσεις ενδέχεται να εξαντλήσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία.

Όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του στο MEGA «έχουν καθυστερήσει να ανέβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα ανέβουν όμως. Νομίζω ότι θα ανέβουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Βέβαια οι επιχειρήσεις έχουν στη διάθεση τους λίγες ημέρες ακόμη για την εξόφληση της δόσης της επιστρεπτέας και θα πρέπει να το σκεφτούμε αυτό!»

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, το επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορεί να εξοφληθεί σε 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί έως την 29η Ιουλίου 2022 και τις επόμενες την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα που ακολουθεί. Ειδικότερα, για κάθε επιστρεπτέα θα αντιστοιχεί και συγκεκριμένη οφειλή.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο newmoney.gr

Πηγή: newmoney.gr


Εκτύπωση   Email

Author’s Posts