Ώρα αποφάσεων για τον κατώτατο μισθό του 2022

Ώρα αποφάσεων για τον κατώτατο μισθό του 2022

Ώρα «κατώτατου μισθού» αναμένεται να σημάνει την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η σχετική εισήγηση του Κωστή Χατζηδάκη.

Ο υπουργός Εργασίας, έχοντας λάβει υπόψη του τις προτάσεις όλων των επιστημονικών φορέων, αναμένεται να κινηθεί ανάμεσα στο «πάγωμα» και στην πολύ μικρή αύξηση για τις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε το 2020 ούτε σε μια έστω «ψυχολογική» παρέμβαση στον κατώτατο μισθό, είναι πιθανό αυτό να συμβεί τώρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε μια πολύ μικρή αύξηση, όχι πάνω από 2%, καθώς οι συνθήκες δεν επιτρέπουν τίποτα περισσότερο, με στόχο την «ψυχολογική» κυρίως τόνωση της αγοράς.

Μάλιστα, η όποια παρέμβαση γίνει, θα ισχύει από την 1.1.2022 και όχι νωρίτερα. Στην τελική απόφαση, θα προσμετρηθεί κατά βάση το γεγονός ότι το 2020 η οικονομία, λόγω πανδημίας, κατέγραψε ύφεση 8,2%.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά μιλούν για αντιστροφή της τάσης και για ανάπτυξη, που μπορεί να ανέλθει έως και το 4,2%, αλλά με την πανδημία να συνεχίζει να καλπάζει, το τοπίο παραμένει ρευστό. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η δεδομένη μάχη επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να αντέξουν την υγειονομική και οικονομική κρίση.

Ο σημερινός κατώτατος μισθός είναι στα 650 ευρώ μικτές αποδοχές. Η τελευταία αύξηση συντελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τότε καταργήθηκε και ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ που είχε θεσμοθετηθεί για νέους έως 25 ετών.

Όσον αφορά τις προτάσεις των φορέων, το ΚΕΠΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-0,80% και το ΙΟΒΕ έχουν εισηγηθεί «πάγωμα» ή πολύ μικρή αύξηση. Στον αντίποδα, η ΓΣΕΕ έχει προτείνει μεγάλη αύξηση στα 751 ευρώ, για να τονωθεί η κατανάλωση σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομικά περίοδο για τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, πριν από τις τελικές αποφάσεις του υπουργού Εργασίας, προηγήθηκε μια διαδικασία διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς και κατάθεσης προτάσεων, που διήρκεσε ένα τετράμηνο.

Πηγή: naftemporiki.gr


Εκτύπωση   Email

Author’s Posts