Μέτρα στήριξης: Τα «στηρίγματα» και τα «βαρίδια» για τον προϋπολογισμό

Μέτρα στήριξης: Τα «στηρίγματα» και τα «βαρίδια» για τον προϋπολογισμό

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους αμέσως επόμενους μήνες θα καθορίσει το αν θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες του έτους. Κι αυτές όμως, όπως φαίνεται από την πορεία των εξελίξεων, θα εστιάζουν στο σκέλος του ρεύματος και των καυσίμων.

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε εξαιτίας της υπέρβασης που κατεγράφη στα έσοδα του Μαΐου. Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ώστε να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στήριξης, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Σε αυτή την περίπτωση προτεραιότητα, με βάση τα έως τώρα δεδομένα, αναμένεται να δοθεί στη συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα για ένα ακόμα τρίμηνο, δηλαδή το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου. Παράλληλα, ανάλογα με την πορεία των τιμών στο ρεύμα κι αν συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να διατεθούν επιπλέον πόροι έως το τέλος του έτους με βάση το μόνιμο μηχανισμό επιδότησης ρεύματος που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούλιο.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο naftemporiki.gr

Πηγή: naftemporiki.gr

Author’s Posts