Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Χρειάζονται δραστικές λύσεις κατά της ακρίβειας

Γ. Χατζηθεοδοσίου στην “ΑΞΙΑ”: Χρειάζονται δραστικές λύσεις κατά της ακρίβειας

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “ΑΞΙΑ” (30/7/2022).

Το ράλι της ακρίβειας που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση πιέζοντας ασφυκτικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και οδηγώντας σε οριακό σημείο τις αντοχές των επιχειρήσεων.

Οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων γίνονται όλο και πιο έντονα αισθητές στην καθημερινότητα και στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες τους, μειώνοντας αγορές και προσαρμόζοντας τις συνήθειες και τις επιλογές τους. Όπως έδειξε και η πρόσφατη μεγάλη έρευνα της της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το 83,7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% περιορίζει την αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% μειώνει τις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο, ενώ το 66% περικόπτει τις μέρες των διακοπών. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δυσκολεύονται πολύ ή αρκετά να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις, όπως η αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λπ., ενώ σε ποσοστό 66% δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον.

Με τους καταναλωτές να μετρούν ακόμα και το τελευταίο ευρώ που ξοδεύουν, τα έσοδα των επιχειρήσεων περιορίζονται δραματικά, την ώρα που οι λογαριασμοί της ενέργειας, αλλά και το κόστος των προμηθειών και των μεταφορών αυξάνεται. Οι πιέσεις στη ρευστότητα, σε συνδυασμό με τις απώλειες και τις υποχρεώσεις που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά, με πολλές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο επιβίωσης.

Τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει ως τώρα η κυβέρνηση ήταν απαραίτητα, αλλά όχι αρκετά για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και την αγορά. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, πάνω από το 54% των ερωτηθέντων θεωρούν σχεδόν μηδαμινή τη βοήθεια που παρέχουν τα κυβερνητικά μέτρα έναντι της ακρίβειας.

Επιβεβαιώνεται, ουσιαστικά, ότι η επιλογή των επιδοτήσεων δεν είναι ούτε επαρκής, ούτε βιώσιμη λύση, απέναντι σε ένα πρόβλημα που όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να δοκιμάζει την πραγματική οικονομία για αρκετούς μήνες ακόμα.  Πάγια θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι ότι απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις, με ειδικά σχεδιασμένα μέτρα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τις βασικές πηγές της ακρίβειας. Ο μοναδικός τρόπος για να μειωθούν οι τιμές στα πρατήρια, αλλά και στις μεταφορές, στις υπηρεσίες και στις τελικές τιμές των αγαθών, είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τουλάχιστον σε ποσοστό αντίστοιχο της αύξησης των τελευταίων μηνών, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.

Αν θέλουμε να αντέξει η κοινωνία και η οικονομία στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, θα πρέπει τώρα να δώσουμε τη μάχη κατά της ακρίβειας. Πρέπει τώρα να υπάρξουν γενναίες αποφάσεις, για την ενίσχυση του εισοδήματος των καταναλωτών και της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Πηγή: eea.gr


Εκτύπωση   Email

Author’s Posts