Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πώς εξοφλούνται τα ποσά και τι ισχύει για τους συμψηφισμούς

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πώς εξοφλούνται τα ποσά και τι ισχύει για τους συμψηφισμούς

Έως το τέλος της εβδομάδας αρχίζει η ανάρτηση στο TAXIS των εκκαθαριστικών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, τα οποία και θα καθορίζουν τα ποσά, που θα επιστρέψουν στο κράτος σχεδόν 700.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η ΑΑΔΕ ξεκαθάρισε με απόφασή της πως οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις της Επιστρεπτέας εξαιρούνται των συμψηφισμών με απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου, ενώ κανονικά εκδίδονται και τα αποδεικτικά ενημερότητας.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Όπως προβλέπει η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή «οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής εξαιρούνται από τη διαδικασία αυτεπάγγελτου συμψηφισμού με τις χρηματικές απαιτήσεις των επιχειρήσεων έναντι του Δημοσίου». Επίσης, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1085/2022 με την οποία ρυθμίζεται το θέμα των μη ληξιπρόθεσμων δόσεων του επιστρεπτέου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και το θέμα της χορήγησης ενημερότητας.

Τι ισχύει για το αποδεικτικό ενημερότητας

Με την ίδια απόφαση, ορίζεται ότι οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν εμποδίζουν τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας. Επίσης, οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές για την επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής δεν αναγράφονται στη βεβαίωση οφειλής, παρά μόνον αν ζητηθεί από τον οφειλέτη, στην αίτηση για τη χορήγησή της.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο enikonomia.gr

Πηγή: enikonomia.gr


Εκτύπωση   Email

Author’s Posts