Επέκταση των POS παντού – ακόμα και στα χωριά!

Επέκταση των POS παντού – ακόμα και στα χωριά!

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών κατά τις συναλλαγές των πολιτών και η πάταξη της φοροδιαφυγής

Την επέκταση των μηχανημάτων POS σε όλες τις δραστηριότητες, ακόμα και στα μικρά χωριά από την 1η Ιανουαρίου 2023 δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με ταυτόχρονη σύνδεση των μηχανημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών με το Taxisnet.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών κατά τις συναλλαγές των πολιτών και η πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά υπάρχουν αντιδράσεις από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών για τις υψηλές χρεώσεις προμηθειών των τραπεζών.

Ειδικότερα από την 1η Ιανουαρίου, θα υποχρεωθούν στη χρήση POS και στην αποδοχή πληρωμών με κάρτες όλοι οι κλάδοι των επαγγελματιών που σήμερα εξαιρούνται, ανεξάρτητα από τον τόπο άσκησης δραστηριότητας, που σημαίνει επέκταση και στα χωριά που μέχρι τώρα εξαιρούνται.

Ταυτόχρονα, θα υποχρεωθούν και στην προμήθεια και χρήση ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα είναι σύγχρονες για να συνδέονται με το MyDATA.

Έτσι, από τον Ιανουάριο οι πολίτες για κάθε συναλλαγή τους, μικρής ή μεγάλης αξίας θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν με κάρτα.

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ, καθώς εάν καταφέρει και επιτύχει το συγκεκριμένο εγχείρημα, θα έχει καταφέρει ένα μεγάλο πλήγμα στη φοροδιαφυγή.

Μεταξύ των κλάδων που σήμερα, δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS (ωστόσο αρκετοί χρησιμοποιούν προαιρετικά)  αλλά θα υποχρεωθούν από τον Ιανουάριο του 2023 είναι:

 • θέατρα,
 • κινηματογράφοι,
 • ταξί,
 • περίπτερα
 • μικροπωλητές σε λαϊκές αγορές ή πανηγύρια,
 • παραδοσιακά καφενεία σε χωριά
 • άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται.

Επίσης, από τον Ιανουάριο ξεκινά και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς, πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής πώλησης.

Με το ισχύον σύστημα ο καταστηματάρχης μπορεί να δέχεται πληρωμή με POS, το οποίο να είναι συνδεμένο με τράπεζα αλλοδαπής, ή η απόδειξη να προέρχεται από «μαϊμού» ταμειακή μηχανή ή και τα δύο.

Από τον Ιανουάριο, το μηχάνημα POS και η ταμειακή μηχανή θα «δεθούν» και ότι ηλεκτρονική πληρωμή γίνεται αυτομάτως θα πρέπει να περνάει και από την ταμειακή μηχανή και συγχρόνως, τα δεδομένα κάθε συναλλαγής θα διαβιβάζονται στο MyDATA.

Η σύνδεση ταμειακών και MyDATA

Από την 1η Ιανουαρίου 2023, θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με το MyDATA, με την ακόλουθη διαδικασία:

 1. Η συναλλαγή θα ξεκινά από την ταμειακή μηχανή. Ο χειριστής επιλέγει πληρωμή με κάρτα και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο EFT/POS.
 2. Το EFT/POS επιβεβαιώνει στον ΦΗΜ τη λήψη του αιτήματος θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.
 3. Το EFT/POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών για online έγκριση ή έγκριση offline ή απόρριψη offline ή διακοπή της συναλλαγής.
 4. Το EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Στην έγκριση αποστέλλει στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης του από τον ΦΗΜ εφόσον αυτός το υποστηρίζει.
 5. Ο ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το EFT/POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον ΦΗΜ.
Επίσης:

 • Τα EFT POS που εφαρμόζουν το παρόν πρωτόκολλο, δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση, το ποσό πληρωμής στην περίπτωση χρεωστικών συναλλαγών.
 • Στην ειδική περίπτωση όπου έχει ήδη εκ-δοθεί από τον ΦΗΜ λογιστικό στοιχείο για το οποίο αναμένεται μεταγενέστερη πληρωμή από το EFT POS, αυτό το λογιστικό στοιχείο προφορτώνεται στο EFT POS από τον ΦΗΜ.
 • Το EFT POS έχει την δυνατότητα στην συνέχεια να πραγματοποιήσει μία και μόνη χρεωστική συναλλαγή, για κάθε ένα από τα προφορτωμένα λογιστικά στοιχεία, χωρίς ωστόσο να επιτρέπεται η αλλαγή του προς εξόφληση ποσού. Σε όλες τις περιπτώσεις, επιτρέπεται ωστόσο, η ρύθμιση του πλήθους δόσεων στο EFT POS.
 • Τα EFT POS επιτρέπεται να πραγματοποιούν αυτόνομα τις πιστωτικές συναλλαγές, δηλαδή επιστροφές ποσών σε κάρτα, οι οποίες τεκμηριώνονται από τα αντίστοιχα εκδοθέντα παραστατικών πωλήσεων. Τα EFT POS πραγματοποιούν αυτόνομα τις προεγκρίσεις.

Ακόμη, δεν εφαρμόζεται το παρόν πρωτόκολλο σε EFT POS, αν η επιχείρηση δεν έχει υποχρέωση χρήσης ΦΗΜ και δεν χρησιμοποιεί ΦΗΜ. Επιτρέπεται επίσης η διεκπεραίωση συναλλαγών στο EFT POS χωρίς σύνδεση ΦΗΜ, σε πρατήρια καυσίμων ή ταξί, όπου ο ΦΗΜ καθοδηγείται από αντλία καυσίμου ή ταξίμετρο αντίστοιχα. Στις περιπτώσεις αυτές, δεν εφαρμόζεται το παρόν πρωτόκολλο.

Πηγή: eea.gr


Εκτύπωση   Email

Author’s Posts