Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Πολιτικές υποσχέσεις

Γ. Χατζηθεοδοσίου στη “Δημοκρατία”: Πολιτικές υποσχέσεις

Άρθρο του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά, στην εφημερίδα “Δημοκρατία” (2/5/2023).

Περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τα κόμματα εξουσίας έχουν αναπτύξει το πρόγραμμα τους για τη διακυβέρνηση της χώρας την τετραετία 2023-2027, καλώντας τους πολίτες να αποφασίσουν με την ψήφο τους ποιο εμπιστεύονται περισσότερο.

Και παραδοσιακά, όπως σε κάθε προεκλογική περίοδο, δίνεται βαρύτητα στην ενίσχυση των εισοδημάτων, στην ελάφρυνση των βαρών που έχουν σήμερα οι πολίτες και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να αναφερθούμε επί των προγραμμάτων, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε ως Επιμελητήριο να δώσουμε την εντύπωση ότι προσπαθούμε να επηρεάσουμε την κρίση των ψηφοφόρων. Θα τονίσουμε όμως το προφανές. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων εξουσίας δεν πρέπει να ξεχαστούν μετά τις εκλογές. Δεν πρέπει να μείνουν κενό γράμμα, όπως πολλές φορές είχαμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν. Όταν εκλεγεί η όποια νέα κυβέρνηση –ελπίζουμε αυτό να συμβεί σύντομα για να μην μπούμε ως χώρα σε νέες περιπέτειες- το κόμμα που θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών, θα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει τάχιστα όλα όσα υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους.

Οι εποχές έχουν αλλάξει, όπως και οι συνθήκες στην οικονομία μας. Δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της αναμονής, ούτε το χρονικό περιθώριο των καθυστερήσεων.

Η νέα κυβέρνηση- είτε αυτοδύναμη, είτε συνεργασίας- οφείλει να σκύψει αμέσως πάνω από τα προβλήματα της κοινωνίας και των επιχειρήσεων και να δώσει λύσεις. Γιατί η ακρίβεια, η αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, η συρρίκνωση των εισοδημάτων των πολιτών που οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης, η εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους, οι πιέσεις από τις τράπεζες, είναι καταστάσεις που απαιτούν στοχευμένες δράσεις και όχι απλές διαπιστώσεις.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του επιχειρείν, σχεδόν η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συνεχίζουν να αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, αισθάνεται έντονη ανασφάλεια για το μέλλον του. Θα καταφέρει να αντέξει τα τόσα βάρη ή θα αναγκαστεί να «κατεβάσει ρολά;» Χωρίς άμεσες ενέργειες για την στήριξη της κοινωνίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δεν μπορούμε να ελπίζουμε στην ανάπτυξη.

Τα προβλήματα είναι τόσα πολλά και τόσο σύνθετα που εκτιμώ ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει μόνο του να τα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Εκτός λοιπόν από την ανάγκη άμεσης υλοποίησης των υποσχέσεων από τον όποιο νικητή των εκλογών, στέλνουμε και το μήνυμα για την κινητοποίηση και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας.

Πηγή: eea.gr

Author’s Posts