logo youtube

Εκτύπωση

Φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού: αλλαγές στη διαδικασία μεταβολής

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου

 

Το 2017 πλησιάζει σιγά σιγά προς το τέλος του. Η χρονιά που πέρασε επιφύλαξε πολλές μεταβολές και εκπλήξεις, τις περισσότερες φορές δυσάρεστες και ελάχιστες φορές ευχάριστες. Πρώτη χρονιά εφαρμογής του ΕΦΚΑ, του κοινωνικού μερίσματος, του εξωδικαστικού μηχανισμού, των αδήλωτων κεφαλαίων, των παραγραφών χρήσεων και ολοκληρώσεων φορολογικών ελέγχων που σκούριαζαν εδώ και πολλά έτη και μία σειρά άλλων τέτοιων παρόμοιων υποθέσεων.

Το 2017 στη λήξη του, εκτός όλων των άλλων, έφερε και μία μεταβολή στην Εγκύκλιο της διαδικασίας μεταβολής φορολογικής κατοικίας. Την αναγκαιότητα της μεταβολής την έχουμε επισημάνει σε μία σειρά από προηγούμενά μας άρθρα και θεωρούμε ότι έχει γίνει κατανοητή από όλους τους συναδέλφους και γενικότερα από όλους τους φορολογούμενους, οπότε δεν χρειάζεται να σταθούμε σε αυτήν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

Κάτοικοι εξωτερικού: Τα προβλήματα συνεχίζονται…

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου

  

«Ο γιός μου είναι στο εξωτερικό τι πρέπει να κάνω;» «Έχω μετακομίσει μέσα στο 2016 εκτός Ελλάδος τι πρέπει να κάνω;» «Δουλεύω στο εξωτερικό αρκετά χρόνια, πρέπει να κάνω κάτι στην Ελλάδα;» Το τελευταίο διάστημα σωρεία τέτοιων ερωτημάτων μας υποβάλλονται καθημερινά. Το θέμα είναι σαφέστατα σοβαρό και χρήζει μεγάλης προσοχής.  

Η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει - έτσι θέλουμε να πιστεύουμε δηλαδή αφού σε δηλώσεις της η Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι οι υποβολές των δηλώσεων των φυσικών προσώπων θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

               Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα θέμα σχετικό με τις φορολογικές δηλώσεις, το οποίο κάθε χρόνο μας απασχολεί, και δεν είναι άλλο από τους κατοίκους εξωτερικού και το τι θα πρέπει να προσέξουν, αλλά και τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

Απόφαση ΣτΕ 1445/2016 για τους έγγαμους κατοίκους εξωτερικού

on .

Παντελής Παναγιώτης - Φοροτεχνικός

 Σε συνεργασία με τον φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου

 Ο Αύγουστος πλησιάζει με τα θετικά του και τα αρνητικά του. Πριν κάποια χρόνια ήταν περίοδος που όλοι οι συνάδελφοι έριχναν ρυθμούς, αφού είχαν τελειώσει όλες τις υποχρεώσεις τους τον Ιούλιο . Τα χρόνια αυτά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ο Αύγουστος έχει μετατραπεί σε μήνα που υπάρχουν φορολογικές υποχρεώσεις , πληρωμές , δόσεις ρυθμίσεων , φορολογικά νομοσχέδια και, γενικότερα, είναι άλλος ένας «καυτός» μήνας, όπως και όλοι οι υπόλοιποι.

 Στο πρόσφατο ψηφισθέν φορολογικό νομοσχέδιο είχαμε τις αλλαγές τελευταίας στιγμής στον ΕΝΦΙΑ, όπου εξαιρούν τα αγροτεμάχια από τον συμπληρωματικό φόρο και αυξάνουν τις δόσεις σε πέντε , είχαμε τις αλλαγές στα πρόστιμα μη έκδοσης αποδείξεων καθώς και μία σειρά άλλων αλλαγών που περιλαμβάνονται μέσα στο νομοσχέδιο. 

 Η συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

Πώς θα δηλωθούν οι συντάξεις του εξωτερικού

on .

pantelis panagiwtisΆρθρο του Παναγιώτη Παντελή - με τη συμμετοχή του κ. Ηλία Χατζηγεωργίου, φοροτεχνικού

Τι θα γίνει με το σύμφωνο συμβίωσης και τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης από όσους έχουν υπογράψει το σχετικό έγγραφο?

Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος από τους φορολογούμενους? Θα είναι ανά δύο μήνες ή ανά μήνα?

Τι θα γίνει με τα τεκμήρια για τους άνεργους και αυτούς που δεν έχουν καθόλου πραγματικά εισοδήματα?

Μέχρι πότε θα είναι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεδομένου ότι για άλλη μία φορά η «1η Φεβρουαρίου» έμεινε όνειρο απατηλό.

Αυτά και άλλα πολλά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν από το υπουργείο μέσω αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων για να ξεκινήσει και φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Στο σημερινό άρθρο όμως θα ασχοληθούμε με ένα πάγιο ερώτημα των φορολογουμένων και των συναδέλφων για το πώς δηλώνονται οι συντάξεις που λαμβάνουν οι Έλληνες ή ξένοι υπήκοοι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας από το εξωτερικό.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-forologia.gr

 

Εκτύπωση

Κάτοικοι εξωτερικού: Τι πρέπει να κάνουν και τι πρέπει να προσέξουν…

on .

Παντελής Παναγιώτης - Φοροτεχνικός

* Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου

Κάτοικος εξωτερικού,  παγκόσμιο εισόδημα,  σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, φορολογικός εκπρόσωπος, πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας… Οι συγκεκριμένοι όροι έχουν μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην «φορολογική» πραγματικότητα. Ποια είναι η χρησιμότητα τους , τι ρόλο παίζουν στους φορολογούμενους και τι θα πρέπει να προσέξουν  οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού είναι ερωτήματα που θα αναλυθούν στο σημερινό άρθρο…   

Το σημαντικότερο σημείο όλων αυτών: μεταβολή στο Μητρώο…

Η συνέχεια του άρθρου στο http://www.e-forologia.gr/