logo youtube

Εκτύπωση

Συμπεράσματα Διεθνούς Συνεδρίου Φορολογικών Διοικήσεων Ε.Ε.

on .

              

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Αθήνα, 15 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η       εύρεση κοινών τρόπων δράσης απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι Φορολογικές Διοικήσεις, ήταν το βασικό αντικείμενο συζήτησης στη Συνάντηση των Επικεφαλής των Φορολογικών Διοικήσεων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 13 και 14 Ιουνίου, από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Η    Συνάντηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών στη Σόφια, στις 27-28 Απριλίου 2018, όπου συζητήθηκε η ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας των Φορολογικών Διοικήσεων της Ε.Ε. Όπως επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομικών, Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, στο χαιρετισμό του, «Συνεργαστείτε πιο στενά μεταξύ σας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, αλλά και για να είναι η Ε.Ε. καλύτερα οχυρωμένη απέναντι στις προκλήσεις που έπονται. Χρειαζόμαστε νέες και φρέσκες ιδέες από εσάς».

 

Στη Συνάντηση καταγράφηκαν οι στρατηγικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές, όπως:

Εκτύπωση

Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών

on .

              

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής από τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της χώρας προς την ΑΑΔΕ στοιχείων χρηματοοικονομικών λογαριασμών που τηρούν φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής (κάτοικοι ή πολίτες, στην περίπτωση των ΗΠΑ),στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και ευρέος δικτύου δικαιοδοσιών (κράτη μέλη της ΕΕ και τρίτες χώρες),κατ’εφαρμογή των οικείων νομοθετικών διατάξεων και των σχετικών κανονιστικών πράξεων. Ήδη κατά το προηγούμενο έτος διενεργήθηκε επιτυχώς από την ΑΑΔΕ η πρώτη ανταλλαγή αυτών των πληροφοριών με όσες δικαιοδοσίες είχε τεθεί σε ισχύ και εφαρμογή το σχετικό νομικό πλαίσιο.

Εκτύπωση

Εξάρθρωση κυκλώματος νόθευσης καυσίμων

on .

             

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κύκλωμα, τα μέλη του οποίου εισήγαγαν από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες για τη νόθευση καυσίμων, εξαρθρώθηκε μετά από τον επιτυχή συντονισμό των διωκτικών αρχών από το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.).

 

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, που δόθηκαν από την Κινητή Ομάδα Ελέγχου του Τελωνείου Σερρών και κατόπιν συντονισμένης δράσης του Σ.Ε.Κ., τέθηκε σε επιτήρηση, από κλιμάκιο τελωνειακών υπαλλήλων, φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, το οποίο μετέφερε χημικούς διαλύτες και εισήλθε στη χώρα μας από τη Βουλγαρία.

Εκτύπωση

Διεθνές Συνέδριο Φορολογικών Διοικήσεων Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη

on .

            

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποδέχονται στην Ελλάδα στις 13 και 14 Ιουνίου τους Επικεφαλής των Φορολογικών Διοικήσεων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Γενικό Διευθυντή της DG TAXUD της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Stephen Quest, σε συνάντηση με θέμα "Με το βλέμμα στο 2025 - Στρατηγικός Διάλογος των Επικεφαλής των Φορολογικών Διοικήσεων της Ε.Ε.".

 

Ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. κ. Γιώργος Πιτσιλής ανέλαβε την πρωτοβουλία η ελληνική Φορολογική Διοίκηση να φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη την πρώτη συνάντηση που πραγματοποιείται στο επίπεδο των Επικεφαλής των Φορολογικών Διοικήσεων της Ε.Ε., με σκοπό να συζητηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φορολογικές αρχές της Ε.Ε. στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τη φορολογική συμμόρφωση, να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσουν τη διαφάνεια και τη φορολογική δικαιοσύνη, σε ένα διεθνές περιβάλλον που μεταβάλλεται διαρκώς από τις δημογραφικές και κλιματικές αλλαγές, αλλά και από την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας.

 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Επίτροπος επί Οικονομικών, Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων, κ. Pierre Moscovici.

 

Η Συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Εκτύπωση

Εντοπισμός φορτίου κοκαΐνης

on .

              

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 08 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης εντόπισε η Ελεγκτική Υπηρεσία του Τελωνείου Αττικής, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, σε κοντέινερ, με δηλωμένο φορτίο μπανάνες από το Εκουαδόρ, οι ελεγκτές εντόπισαν 41,5 κιλά κοκαΐνης. Το φορτίο των ναρκωτικών ήταν καλά κρυμμένο στα τοιχώματα του κοντέινερ. Μετά από πληροφορίες και οργανωμένη επιχείρηση, οι ελεγκτές σταμάτησαν το φορτίο στη Λαχαναγορά του Ρέντη. Οι ίδιοι άρχισαν να το ξεφορτώνουν και, με τη βοήθεια ειδικού σκύλου του ΣΔΟΕ, βρήκαν την ποσότητα των ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 5 άτομα. Πρόκειται για τον οδηγό, τον παραλήπτη, το μεταφορέα, τον εκτελωνιστή και το βοηθό του.

Η έρευνα συνεχίζεται με συνδρομή και υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και ήδη έχει ενημερωθεί σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας.

Εκτύπωση

Φορολογικές δηλώσεις συνταξιούχων

on .

            

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 05 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  

Με αφορμή πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα των συνταξιούχων, οι αποδοχές των οποίων είχαν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις με μη ορθά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διευκρινίζονται τα εξής:

 

Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ στελεχών της Α.Α.Δ.Ε. και του Ε.Φ.Κ.Α. για το ζήτημα αυτό.

Από σήμερα το πρωί είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων. Δεν απαιτείται η προσέλευση των φορολογουμένων στις ΔΟΥ.

Εκτύπωση

Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας

on .

           

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

Αθήνα, 23 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει ότι είναι διαθέσιμη η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους πλαστικής σακούλας, σύμφωνα προς όσα προβλέπονται με την Απόφαση του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., ΠΟΛ 1091/2018 (ΦΕΚ Β΄ 1846), για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου της σχετικής δήλωσης.

Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την απόδοση του τέλους, που αφορά το πρώτο ημερολογιακό τρίμηνο του έτους, λήγει στις 31.05.2018.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο της Α.Α.Δ.Ε., στην ενότητα Περιβαλλοντικό τέλος πλαστικής σακούλας.

Εκτύπωση

Επιλογές Προϊσταμένων Δ.Ο.Υ.

on .

             

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 15 Μαΐου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

$1Ο    Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) προέβη σήμερα με Απόφασή του στην επιλογή και τοποθέτηση είκοσι έξι (26) Προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης σε Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) Α΄ τάξης της Αττικής, με κύρια κριτήρια το επίπεδο κατάρτισης, τις δεξιότητες και την εμπειρία που αυτοί διαθέτουν στο φορολογικό αντικείμενο και με απώτερο σκοπό τη βέλτιστη αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού της Α.Α.Δ.Ε. σε καίριες θέσεις ευθύνης που συμβάλλουν καθοριστικά στο έργο του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού της χώρας.

Συγκεκριμένα με την ως άνω Απόφαση, στις προαναφερόμενες θέσεις ευθύνης επελέγησαν και τοποθετήθηκαν οι κάτωθι υπάλληλοι της Α.Α.Δ.Ε, οι οποίοι καλούνται άμεσα να αναλάβουν τα σχετικά καθήκοντα με την υποχρέωση εκπλήρωσης των προβλεπόμενων στόχων κατ’ εφαρμογή του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Α.Α.Δ.Ε:

Εκτύπωση

Οδηγός συμπλήρωσης εντύπου Ε3

on .

             

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 04 Μαΐου2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  

Με σκοπό την πληρέστερη κατανόηση του εντύπου Ε3 και τη διευκόλυνση των φορολογουμένων στη συμπλήρωση – χρήση της νέας εφαρμογής, είναι διαθέσιμος στην   ιστοσελίδα   της   Α.Α.Δ.Ε.   πλήρης   «Οδηγός   Συμπλήρωσης   Εντύπου Ε3».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αξιοποιώντας τη νέα λειτουργικότητα του Eντύπου Ε3,  έχουν προσυμπληρωθεί τα πεδία πληροφοριακού χαρακτήρα, όπως οι Συνδεδεμένες Επιχειρήσεις ημεδαπής / αλλοδαπής, οι Ενεργοί ημεδαποί Επαγγελματικοί Λογαριασμοί Επιχείρησης, τα Ενεργά ημεδαπά Τερματικά POS. Περαιτέρω, μέσω διαδραστικού παραθύρου ο φορολογούμενος δύναται να επιλέξει τα υποκαταστήματα της  επιχείρησής  του  που  εξαιρούνται  τέλους  επιτηδεύματος  (κωδικός  008).

Επιπροσθέτως, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων προσυμπληρώνονται στοιχεία από το προηγούμενο φορολογικό έτος, όπως ενοίκια που καταβλήθηκαν, κύκλος εργασιών, κ.α., ενώ η δήλωση Ε1 ενημερώνεται αυτόματα από τους αντίστοιχους κωδικούς του Ε3, όπουαπαιτείται.

 

Δείτε τον «Οδηγό» ΕΔΩ.

Εκτύπωση

Πρόγραμμα Οικοδόμησης Θεσμών Α.Α.Δ.Ε. - Υπ. Φορολογίας Αζερμπαϊτζάν

on .

              

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 25 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συμμετείχε στις 17 Απριλίου στην εναρκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο του προγράμματος Οικοδόμησης Θεσμών της Ε.Ε. (twinning project) μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Υπουργείου Φορολογίας του Αζερμπαϊτζάν με θέμα την «Ενίσχυση του Υπουργείου Φορολογίας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν σε θέματα ενδο-ομιλικών συναλλαγών και στην ανάπτυξη μέτρων κατά της φορο-αποφυγής». Η Α.Α.Δ.Ε., η οποία υπέβαλε την πρόταση σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), επελέγη από την Ε.Ε. ως φορέας υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος κατόπιν διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας. Το ΚΔΕΟΔ, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου το οποίο ανήκει στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και εποπτεύεται από τον Υπουργό Οικονομίας, αποτελεί εντεταλμένο φορέα (mandated body) υλοποίησης προγραμμάτων διδυμοποίησης, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δραστηριοποιείται στα προγράμματα διδυμοποίησης από το 1998 και έχει υλοποιήσει προγράμματα σε όλα τα νέα κράτη μέλη και τις υποψήφιες χώρες της Ε.Ε., συνεργαζόμενο στενά με άλλα κράτη μέλη.