logo youtube

Επικαιρότητα

Εκτύπωση

Τι μας απασχόλησε αυτήν την εβδομάδα

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τσουκαλά - Τζίκα

 

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα τηλεφωνήματα, αλλά και οι επισκέψεις των πελατών μας στο γραφείο μας, προκειμένου να ενημερωθούν για άλλο ένα πολυαναμενόμενο επίδομα που πρόκειται να δοθεί το επόμενο διάστημα στα νοικοκυριά, το Επίδομα Στέγασης –Ενοικίου.

Σε αρκετά site είχε γίνει αναφορά από το καλοκαίρι για το συγκεκριμένο επίδομα, για το οποίο οι δικαιούχοι θα έκαναν την αίτηση και θα το λάμβαναν από τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η ημερομηνία ανοίγματος της εφαρμογής των αιτήσεων, όπως όλα δείχνουν, μετατίθεται προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, αλλά η ισχύς της αίτησης θα είναι αναδρομική, από αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις εξαγγελλίες της αρμόδιας Υπουργού….

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

Επιδοτούμενα προγράμματα για μικρές επιχειρήσεις

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου

 

Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τα πρόστιμα μαμούθ που επιβάλλονται, κακά τα ψέματα δεν βοηθάνε στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η οποία θα φέρει ζωή και θα διώξει την ύφεση. Μόνο με υγιείς επιχειρήσεις οι οποίες έχουν προσωπικό, πληρώνουν τους φόρους τους και βγάζουν κέρδη θα μπορέσει η οικονομία να πάρει πάλι μπροστά, ώστε να αντιστραφεί η ύφεση σε ανάπτυξη. 

Αρκετές φορές σε παλαιότερα άρθρα μας είχαμε αναφερθεί στην πρωτιά της χώρα μας στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, όπου την φέρνουν στη δυσάρεστη θέση των πρωταθλητριών χωρών αυτής της κατηγορίας…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

Πώς θα αποφύγετε τη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων

on .

DSC 6448Του Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικού, Αντιπροέδρου της Επιτροπής Λογιστών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να ξεκινά  μετά το Πάσχα και να τελειώνει συνήθως στα μέσα του καλοκαιριού. Την φετινή χρονιά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι θα γίνει και αν το ετήσιο «ραντεβού» μας θα ξεκινήσει νωρίς ή πάλι μετά το Πάσχα.

Θεωρητικά για άλλη μία φορά στόχος θα είναι να αρχίσουν νωρίς αλλά το αν θα επιτευχθεί αυτό ή όχι θα το ανακαλύψουμε στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση, πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αρκετοί φορολογούμενοι θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν κάνει κάποιες ενέργειες από μέρος τους, ώστε να μπορέσουν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση.

Στο προηγούμενο μας άρθρο είχαμε αναφερθεί σε όσα έγγαμα ζευγάρια θελήσουν να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις και τι θα πρέπει να κάνουν, αλλά και τι να προσέξουν.

Διαβάστε την συνέχεια στο www.fpress.gr

Εκτύπωση

POS, επαγγελματικοί λογαριασμοί και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές

on .

Του Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικού, Αντιπροέδρου της Επιτροπής Λογιστών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

 

             Με την Κ.Υ.Α ΔΕΑΦ 1167412 ΕΞ 2017, η οποία τροποποίησε την Κ.Υ.Α. 45231/2017 "Ρύθμιση Υποχρέωσης Αποδοχής Πληρωμών με Κάρτα, σύμφωνα με το άρθρο 65 του ν. 4446/2016", προβλέπεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι πληρωμής της παρ. 1 του άρθρου 1, δηλαδή, οι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι σε POS με βάση τους ΚΑΔ, προκειμένου να δηλώσουν τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ.

             Οι δικαιούχοι πληρωμής της περιπτ. γ' του άρθρου 62 του ν. 4446/2016 (Α' 240), που διαθέτουν έναν από τους Κ.Α.Δ. που αναφέρονται στην απόφαση 45231/2017 υποχρεούνται να δηλώσουν ηλεκτρονικά τον/τους επαγγελματικό/ούς λογαριασμό/ούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της παρούσας. Για την πρώτη εφαρμογή, οι ως άνω υπόχρεοι οφείλουν να τους δηλώσουν έως την 15η Ιανουαρίου 2019.

             Σύμφωνα με τις Κ.Υ.Α 45231/2017 και Κ.Υ.Α. αριθμ. 133473/2017, οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τους ΚΑΔ που αναφέρονται στον πίνακα θα πρέπει να διαθέτουν σύστημα αποδοχής πληρωμών με κάρτα (POS), άρα κατ’ επέκταση και επαγγελματικό λογαριασμό, ο οποίος συνδέεται με το POS...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.eea.gr 

Εκτύπωση

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ!

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου και τον Παναγιώτη Τσουκαλά - Τζίκα

 

Με χιόνια και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μας υποδέχθηκε το 2019 καθιστώντας περισσότερο απαραίτητη την αγορά πετρελαίου όχι μόνο στα ορεινά πλέον, αλλά και στα νοικοκυριά των μεγάλων πόλεων.

Εξάλλου την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η πολυπόθητη απόφαση, ΠΟΛ. 1236/2018, για το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου, βάσει της οποίας θα επιδοτηθούν όσοι κάνουν αγορές πετρελαίου θέρμανσης από 15/10/2018 έως 30/04/2019. Οι αιτήσεις αντίστοιχα θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31/05/2019.

Το - ελαφρά αυξημένο σε σχέση με πέρυσι - ποσό του επιδόματος, θα καταβληθεί και φέτος σε δύο δόσεις. Έτσι, οι δικαιούχοι που θα προλάβουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 15 Ιανουαρίου, θα λάβουν το επίδομα έως τις 15 Φεβρουαρίου, με την προϋπόθεση φυσικά να έχουν πραγματοποιήσει την αγορά του πετρελαίου μέχρι τότε...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr