logo youtube

Επικαιρότητα

Εκτύπωση

Συνάντηση ΕΕΑ με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων – Τι συζητήθηκε

on .

Την Τρίτη 21/6/2016 το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων , κο Πιτσιλή. Από πλευράς του ΕΕΑ παρευρέθηκαν ο πρόεδρος κ. Χατζηθεοδοσίου, ο οικονομικός επόπτης κ. Π. Κολλάρος και ο φορολογικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Παντελής.

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από πλευράς του ΕΕΑ είναι γνωστά ( http://www.pantelisco.com/site/index.php/4736). Ας δούμε, όμως, τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον κ Γενικό Γραμματέα, μιας και αφορούν, όχι μόνο τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί το ΕΕΑ, αλλά το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, καθώς, επίσης, και όλους εμάς, τους φοροτέχνες  - λογιστές. 

Η συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

Συνάντηση ΕΕΑ με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων - Τα αιτήματα

on .

Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

Σας γνωρίζουμε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου μας αναμένοντας τις άμεσες δικές σας ενέργειες.

·        Παράταση φορολογικών δηλώσεων νομικών και φυσικών προσώπων

·       Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για όλους τους οφειλέτες και απεμπλοκή της ρύθμισης από τις τρέχουσες οφειλές

·        Να μπει άμεσα σε λειτουργία εφαρμογή για την απόδοση των τελών χαρτοσήμου και το φόρο μερισμάτων

·        Να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τις εκπρόθεσμες διακοπές φυσικών ή νομικών προσώπων με επαρκή χρόνο και αντίστοιχη προβολή από τη Γενική Γραμματεία και με βάση το πραγματικό γεγονός να κλείνουν αυτόματα τα προ taxisνομικά ή φυσικά πρόσωπα.

·        Να επιμηκυνθεί ο χρόνος των 10 ημερών για τις δηλώσεις μεταβολών σε 30 ημέρες. Η ΔΟΥ να ενημερώνεται αυτόματα από το ΓΕΜΗ για τις δηλώσεις μεταβολών χωρίς την φυσική παρουσία του φορολογούμενου.

·        Να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα να υπάρχει ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός και μάλιστα σε περισσότερες από μία τράπεζες.

Οι λογαριασμοί αυτό να  μην λειτουργούν στα πλαίσια του ακατάσχετου λογαριασμού των μισθωτών – συνταξιούχων (1000€ ή 1250€) αλλά να δίνουν τη δυνατότητα στην επιχείρηση να μπορεί  να πληρώνει τις υποχρεώσεις της και να διατηρεί τις θέσεις εργασίας

·        Το αφορολόγητο των μισθωτών συνταξιούχων να εφαρμόζεται και για τους επαγγελματίες

·        Φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις για την απασχόληση προσωπικού με σχέσεις εξηρτημένης εργασίας

·       Μείωση των προστίμων των 250€ και των 500€ στη μη υποβολή δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων και κατάργηση του διπλασιασμού και του τετραπλασιασμού των ανωτέρω προστίμων σε περίπτωση υποτροπής εντός 5ετίας

·       Απεμπλοκή της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας από την υποβολή φορολογικής δήλωσης (π.χ. νέοι φορολογούμενοι. νέες εταιρείες κλπ)

·        Τα ποσά υπερείσπραξηςκαι τα ποσά επιστροφών να τακτοποιούνται από το φορολογούμενο μέσω taxis χωρίς την παρουσία του στη ΔΟΥ

·        Παράταση των μεταβατικών διατάξεων του Ν.4337 / 2015 (αφορά πλαστά και εικονικά) τόσο του αρχικού χρόνου των 90 ημερών, καθώς επίσης και τη ρύθμιση του οφειλόμενου ποσού σε 24 δόσεις (πάγια ρύθμιση).

·        Σύνδεση των φορολογικών ταμειακών μηχανών με το taxis

·        Εφαρμογή της απόφασης ΔΕΑΦ Α’ 1144110 ΕΞ 2015/5.11.2015

·        Κλειδάριθμοι – κωδικοί taxis: Να δίνουν τον κλειδάριθμο πιστοποιημένοι φοροτεχνικοί.

·        Αλλαγή ταυτοτήτων – Δήλωση Θανάτου – Δήλωση Γάμου : Να γίνεται αυτόματα από πιστοποιημένους φοροτεχνικούς.

 

GGDE-EEA 21.6 8GGDE-EEA 21.6 5

Εκτύπωση

Πρακτικές λύσεις κατά της γραφειοκρατίας

on .

pantelis panagiwtis

 Σε συνεργασία με τον φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου

 Πριν από περίπου ένα χρόνο ειπώθηκε από επίσημα χείλη ότι οι εφορίες το 2016 θα κλείσουν για το κοινό και όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά.

 Τι έχει γίνει όμως έως σήμερα και πόσο κοντά είμαστε σε αυτή την υπόσχεση;

  Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-forologia.gr

 

Εκτύπωση

Υπ. Οικ.: Η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων των πολιτών

on .

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Δελτίο Τύπου
Η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων των πολιτών

Το Υπουργείο Οικονομικών, υπενθυμίζει στους φορολογούμενους, ότι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για το έτος 2015, είναι η Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016.


Ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής, η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου (αν το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό) είναι η 29η Ιουλίου 2016.


Από το Υπουργείο Οικονομικών δόθηκε ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα, για την υποβολή των δηλώσεων και την εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και των λογιστών – φοροτεχνών. Δεν επιθυμούμε όμως να επαναληφθούν τα προβλήματα του 2015 με τις συνεχείς παρατάσεις, για πολλούς μήνες. Για το 2016 ο προγραμματισμός είναι, παράταση να δοθεί μόνο αν υπάρξουν έκτακτα προβλήματα (π.χ. καθυστερήσεις στο TAXIS) και για συγκεκριμένες ημέρες. 

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τους πολίτες, τους λογιστές – φοροτέχνες, το ΟΕΕ και όλους τους σχετικούς φορείς να συμβάλλουν, ώστε να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία έγκαιρα και χωρίς την λογική της «τελευταίας στιγμής», που μπορεί να οδηγήσει σε ταλαιπωρίες και υπερφόρτωση του συστήματος.


Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:
1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά
πρότυπα.
3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που
οφείλει.