logo youtube

Επικαιρότητα

Εκτύπωση

ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ


 

 

 

   της κας Σταυρούλας Κίκιρα - Υπεύθυνη Τμήματος Μισθοδοσίας

και της κας Λία Παπαζυμούρη – Λογίστρια

 

ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Εκτός από την ρύθμιση οφειλών των φορολογουμένων προς την εφορία σε 100 δόσεις γεγονός είναι και η ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία (ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΟΓΑ κλπ) όπου περιλαμβάνεται και αυτή στον νόμο 4321 που ψηφίστηκε από την ελληνική βουλή.

Μπορεί οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία να μην είναι στα ύψη που είναι οι αντίστοιχες οφειλές προς την εφορία αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι μία ρύθμιση που θα βοηθήσει τα ταμεία να αυξήσουν τα έσοδα και να καλυτερέψουν τα αποθεματικά τους. Επίσης θα βοηθήσει και τους οφειλέτες προς τα ταμεία να κάνουν μία νέα αρχή και να ρυθμίσουν οφειλές που κουβαλούν εδώ και πολλά χρόνια και τους επιβαρύνουν με πολλές προσαυξήσεις αλλά και με την απειλή των κατασχέσεων και των ποινικών διώξεων.

Με τις ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολουθούν θα

προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όλα τα θέματα της ρύθμισης και να απαντήσουμε σε όλες τις πιθανές απορίες του κόσμου αλλά και να επισημάνουμε τα σημεία που θέλουν μεγάλη προσοχή.

Εκτύπωση

ΙΚΑ – ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΤΕΛΟΣ

Του Παν. Παντελή - Φοροτεχνικού

Κατόπιν συνάντησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών με τον Υπουργό Εργασίας Κο Π. Σκουρλέτη και τον Γ.Γ. Κο Α. Νεφελούδη, κατατέθηκε υπόμνημα προτάσεων μας για αποφυγή της γραφειοκρατίας και επίλυσης τεχνικών προβλημάτων. Υπεβλήθη πρόταση για ηλεκτρονική υποβολή αίτησης ρύθμισης ΙΚΑ, ώστε να αποφευχθεί η γραφειοκρατία και οι πολύωρες ουρές στα υποκαταστήματα ΙΚΑ.

Ήδη σήμερα το πρωί, σε εμφάνιση του, ο Διοικητής του ΙΚΑ Κος Ρ. Σπυρόπουλος σε τηλεοπτική εκπομπή ανακοίνωσε, πως από 08/04/2015, αναμένεται να ανοίξει ηλεκτρονική εφαρμογή κατάθεσης αίτησης για την ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ΙΚΑ και έκδοσης ταυτότητας πληρωμής σε Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.

Όσοι έχουν ήδη υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση, θα μπορούν να υπαχθούν στη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών χωρίς τη φυσική τους παρουσία σε κάποιο υποκατάστημα του ΙΚΑ, αλλά με την ίδια διαδικασία.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές νοούνται εκείνες που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες στις 02/03/2015, δηλαδή εισφορές έως και μήνα Ιανουάριο 2015 συμπεριλαμβανόμενου και του Δώρου Χριστουγέννων 2014.

Να υπενθυμίσουμε πως στη ρύθμιση δεν εντάσσονται οφειλές από:

  • Προαιρετική ασφάλιση
  • Έκπτωτους προμηθευτές
  • Φαρμακοποιούς
  • Αχρεωστήτως καταβληθείσα μισθοδοσία
  • Υπεξαίρεση

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στην παρούσα ρύθμιση είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου 2015 (από την 1.3.2015) και εφεξής.

Φορολογικός Σύμβουλος Ε.Ε.Α

Παναγιώτης Παντελής

Εκτύπωση

Χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών

Χρήσιμες ερωτήσεις - απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλώνΗ πολυανεμενόμενη ρύθμιση οφειλών των φορολογουμένων προς την εφορία σε 100 δόσεις είναι πλέον γεγονός. Από την Παρασκευή το βράδυ αποτελεί νόμο του κράτους με το αριθμό 4321/2015. Το μόνο που απομένει πλέον είναι το τεχνικό κομμάτι που ακολουθεί και περιλαμβάνει την έναρξη της ειδικής εφαρμογής στο taxis στην οποία θα συμπληρώνουν οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία.  

 Χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχονται περίπου στα 76 δις ευρώ εκ των οποίων τα 46,6 δις δημιουργηθήκαν την δύσκολη περίοδο του 2010-2014 ενώ τα υπόλοιπα 29,4 δις προέρχονται από παλαιότερα. Επίσης σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι 3.346.000 φυσικά πρόσωπα και 371.000 επιχειρήσεις έχουν οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ.

Με τις ερωτήσεις και απαντήσεις που ακολουθούν θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όλα τα θέματα τις ρύθμισης και να απαντήσουμε σε όλες τις πιθανές απορίες του κόσμου αλλά και να επισημάνουμε τα σημεία που θέλουν μεγάλη προσοχή.

Εκτύπωση

Χρηστικές οδηγίες για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι 27 Μαρτίου

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Γ.Γ.Δ.Ε.

20 Μαρτίου 2015

ΕΚΟΥΣΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΚΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Σε συνέχεια της ψήφισης του ν. 4320/2015 και ειδικότερα του άρθρου 34 που αφορά στην εκούσια καταβολή μέρους ή συνόλου οφειλής εκτός ρύθμισης με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν και για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, δημιουργήθηκε εκτύπωση για τη «Συγκεντρωτική Εικόνα Οφειλών εκτός Ρύθμισης», της οποίας το περιεχόμενο αναλύεται παρακάτω.

(Δείτε και την εγκύκλιο ΠΟΛ.1061/19.3.2015 σχετικά τη ρύθμιση του άρθρου 34)

Η εκτύπωση χωρίζεται σε τρία (3) βασικά τμήματα:

Εκτύπωση

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Κατόπιν και σχετικού δελτίου τύπου που εξέδωσε η Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, στις 05.03.2015, η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για μισθωτούς θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.

Για την ανανέωση του βιβλιαρίου ασθενείας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.