logo youtube

Επικαιρότητα

Εκτύπωση

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΑΝ SURVIVOR

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού σε συνεργασία με την Ιωάννα Μόσχου

Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή στις 10.30 ο υπουργός Οικονομικών κος Τσακαλώτος, ανέφερε ότι δεν χρειάζονται εντάσεις, οι 9 στους 10 Έλληνες βλέπουν survivor.

Επειδή τυχαίνει να είμαι ο ένας στους δέκα που αποφάσισα να παρακολουθήσω χθες το βράδυ την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, θεώρησα ότι πρέπει να γράψω πέντε αράδες για το πολυνομοσχέδιο, τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν προταθεί να συζητηθούν και να ψηφιστούν στη Βουλή.

Θα ήθελα λοιπόν αρχικά να αναφερθώ στα φορολογικά σημεία των μέτρων που αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο, ξεκινώντας από το πολυδιαφημισμένο αφορολόγητο και την μείωση του. Από 1/1/2019 η εφάπαξ έκπτωση φόρου που θα έχουν όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων διαμορφώνεται ως εξής:

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

Φορολογικές δηλώσεις 2017 και συντάξεις εξωτερικού

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου

Στη συνάντηση που κάναμε χθες το απόγευμα με τον Φοροτεχνικό Ηλία Χατζηγεωργίου για να δούμε τι θέμα θα αναπτύξουμε στην καθιερωμένη φιλοξενία της Παρασκευής στο E-forologia, τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι και αφορούν την επικαιρότητα ήταν πολλά.

Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν το θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών σε πάνω από 1 εκατομμύριο επαγγελματίες από το 2018. Θεωρήσαμε ότι αυτό το θέμα, από τη μία πλευρά, θα το δούμε πολλές φορές στο μέλλον και από την άλλη, ίσως αυτή η αύξηση αποτελεί την ικανοποίηση του αιτήματος των ίδιων των επαγγελματιών, αφού σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και ο αρμόδιος Υφυπουργός, ήταν πολλοί αυτοί που τον σταματούσαν στον δρόμο και… διαμαρτύρονταν που πληρώνουν τόσο λίγες ασφαλιστικές εισφορές! 

Ένα δεύτερο θέμα που τέθηκε, ήταν η Διεθνής Ημερίδα που διοργάνωσε τη Δευτέρα 8 Μαΐου η ΑΑΔΕ με τίτλο «Επίλυση Διαφορών και Προστασία του Φορολογουμένου» και αφορούσε κατά κύριο λόγο τη λειτουργία της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, τους φορολογικούς ελέγχους και τα αποτελέσματα που έχουν οι φορολογικοί έλεγχοι περνώντας από τη ΔΕΔ, αλλά και από τα Διοικητικά Δικαστήρια. Όπως είναι γνωστό, πλέον του 80% των φορολογούμενων στους δύο αυτούς θεσμούς δικαιώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι είτε πάσχει ο πρωτογενής έλεγχος, είτε πάσχει η νομοθεσία με βάση την οποία γίνονται οι έλεγχοι. Και αυτό το θέμα απορρίφθηκε – αν και είναι μείζονος σημασίας – διότι στα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και θα έρθουν στη Βουλή για ψήφιση την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει και συμφωνία για τον τρόπο που θα γίνονται οι έλεγχοι, ενώ γίνεται και αναφορά στους οικονομικούς εισαγγελείς και με ποιον τρόπο θα μπορούν από εδώ και μπρος να διενεργούν ελέγχους οι εφοριακοί υπάλληλοι, μετά από εισαγγελικές εντολές.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

120 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού

 

Ψηφίστηκε τελικά ο Νόμος 4469/2017 για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.

Πριν αναφερθώ σε κάποια σημεία του που αληθινά αδυνατώ να καταλάβω, ας δούμε συνοπτικά τι προβλέπει:

Κάθε φυσικό και κάθε νομικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 47 του Ν. 4172/2013 μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών με τις εξής τρεις προϋποθέσεις:

1)    Να είχε οφειλές στις 31/12/2016 σε τράπεζες ή Φορολογική Διοίκηση ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή ΟΤΑ ή πιστωτές με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών

2) Οι συνολικές οφειλές του να ξεπερνούν τις 20.000€

3) Για όποιον τηρεί απλογραφικό σύστημα να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία από τις τρεις - πριν την υποβολή της αίτησης – χρήσεις, ενώ για όποιον τηρεί διπλογραφικό σύστημα μπορεί να υπαχθεί εφόσον σε μια από τις τρεις τελευταίες - πριν την υποβολή – χρήσεις:...   

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

Λογαριασμοί με ονοματεπώνυμο

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού

 

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στη φοροδιαφυγή, στις λίστες, στα εμβάσματα, τα γνωστά CDsτων οικονομικών εισαγγελέων. Τα ανοίγματα των τραπεζικών λογαριασμών καλά κρατούν.

Αλλά ποια είναι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα;

Ασφαλώς δεν είναι τα αναμενόμενα.

Τα δισεκατομμύρια που μέχρι σήμερα ευελπιστούσε να συγκεντρώσει το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν έλθει.

Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει μια απάντηση τι φταίει που η είσπραξη εσόδων από τη φοροδιαφυγή δεν προχωράει…

Είναι ότι δεν υπάρχει το νομικό οπλοστάσιο;

Μήπως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών «δεν κάνουν καλά του δουλειά τους»;

Ή η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι ένα μέγεθος υπερεκτιμημένο;

Ένα μέγεθος που ακούγεται καλά στα αυτιά μας, που θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας...

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

Aυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού

Πολύ μελάνι έχει χυθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για τους φορολογικούς ελέγχους, εμβάσματα, λίστες, Panama papers, τα γνωστά CDs με πλέον 1.200.000 ύποπτα ΑΦΜ.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από τους φορολογικούς ελέγχους για τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Εκείνο που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί, είναι εάν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών "δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους", για παράδειγμα τους λείπει το νομικό οπλοστάσιο, ή η φοροδιαφυγή στη χώρα μας είναι ένα μέγεθος υπερεκτιμημένο από το οποίο προσδοκάμε θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία δεν θα έχουμε ποτέ. Άλλωστε, τα δισεκατομμύρια που κάποιοι ευελπιστούσαν να συγκεντρώσουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δεν ήρθαν ποτέ και κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει απάντηση στο ερώτημα.

Όντως υπήρχαν και μπορούσαμε να τα συγκεντρώσουμε ή κάναμε όνειρα θερινής νυκτός;

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.capital.gr