logo youtube

Επικαιρότητα

Εκτύπωση

Ας ερμηνεύσουμε τις νέες διευκρινιστικές εγκυκλίους για τον ΕΝΦΙΑ

Χατζηγεωργίου Ηλίας - ΦοροτεχνικόςΤου Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικού

Το σήριαλ του ΕΝ.Φ.Ι.Α καλά κρατεί και από ότι φαίνεται το μέλλον του θα είναι πάρα πολύ μεγάλο ακόμα. Μελετώντας τις νέες διευκρινιστικές εγκυκλίους που διευκρινίζουν λεπτομέρειες για παλαιότερες εγκυκλίους οι οποίες ερμήνευαν τον νόμο, συμπεραίνουμε ότι τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 θα μας απασχολεί το θέμα και βλέπουμε.

Πρακτικά οι ΠΟΛ 1231/2014 και 1232/2014 ορίζουν τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να εκκαθαριστούν οι εκπτώσεις του 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και οι εκπτώσεις του 50% και 100% για τους δικαιούχους λόγω χαμηλών εισοδημάτων.

Εκτύπωση

Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για ταμεία & εφορία

Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή τις επόμενες ώρες και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την διάθεση και χρήση Δημόσιων εγγράφων που ήδη συζητείται στην Ολομέλεια. 

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται εισαγωγικά πως «Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και η σταδιακή ελάφρυνση των φορολογουμένων αποτελούν προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η προτεινόμενη διάταξη». 

Αναλυτικά η τροπολογία των πέντε άρθρων έχει ως εξής:

Εκτύπωση

Παροχές σε είδος: τι πραγματικά κρύβουν;

Βασίλης Χατζόπουλος - ΦοροτεχνικόςΤου Βασίλη Χατζόπουλου - Φοροτεχνικού

Πολλοί μισθωτοί θα δουν να αυξάνεται το ποσό του φόρου που θα πληρώσουν για το 2015. Ο λόγος για αυτήν την αύξηση είναι οι περιβόητες παροχές σε είδος.

Ενώ τα εισοδήματα των φορολογούμενων στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παραμείνουν ίδια (ή ίσως μειωθούν), ο φόρος που θα πρέπει να αποδώσουν θα είναι αυξημένος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να γίνουμε πιο κατανοητοί στους αναγνώστες. Ας εξετάσουμε τι είναι αυτές οι παροχές σε είδος για τις οποίες έχει προκληθεί τόσος πανικός, καθώς και ποιες κατηγορίες μισθωτών αφορούν.

Εκτύπωση

Διαβάστε ποια είναι τα 48 επαγγέλματα που απειλούνται με κλείσιμο το 2015 και γιατί...

Του Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικού

Μέσα στο 2014 πολλά φορολογικά θέματα μας έχουν απασχολήσει, θέματα τα οποία έχουν προκύψει είτε με την εφαρμογή νέων φόρων (ΕΝΦΙΑ), είτε με την εφαρμογή του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ΝΟΜΟΣ 4172) που εφαρμόζεται από 01/01/2014. Η έναρξη της λειτουργίας του έχει γεννήσει πολλά ερωτήματα τα οποία είτε απαντώνται με εγκυκλίους που έχουν αρχίσει να εκδίδονται μετά από 10 μήνες , λόγου χάρη τρόποι εξόφλησης τιμολογίων άνω των 500 ευρώ, είτε μένουν αναπάντητα και δημιουργούν τεράστια ερωτήματα και ανησυχίες στους φορολογούμενους αλλά και στο τρόπο της γενικότερης λειτουργίας των επιχειρήσεων και των λογιστηρίων τους.

Εκτύπωση

Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών

Ξεκινά στις 8/10/2014   και ώρα 12η μεσημβρινή η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων
για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού
επιχορήγησης επιχειρήσεων με σκοπό την δημιουργία 5.000 νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές
θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής στο ΚΠΑ2 στην αρμοδιότητα του
οποίου ανήκει η έδρα της επιχείρησης, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού
(www.oaed.gr).