logo youtube

Επικαιρότητα

Εκτύπωση

Κάτοικοι εξωτερικού: Τα προβλήματα συνεχίζονται…

on .

 Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου
 
 

«Ο γιός μου είναι στο εξωτερικό τι πρέπει να κάνω;» «Έχω μετακομίσει μέσα στο 2016 εκτός Ελλάδος τι πρέπει να κάνω;» «Δουλεύω στο εξωτερικό αρκετά χρόνια, πρέπει να κάνω κάτι στην Ελλάδα;» Το τελευταίο διάστημα σωρεία τέτοιων ερωτημάτων μας υποβάλλονται καθημερινά. Το θέμα είναι σαφέστατα σοβαρό και χρήζει μεγάλης προσοχής.  

Η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει - έτσι θέλουμε να πιστεύουμε δηλαδή αφού σε δηλώσεις της η Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι οι υποβολές των δηλώσεων των φυσικών προσώπων θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

               Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με ένα θέμα σχετικό με τις φορολογικές δηλώσεις, το οποίο κάθε χρόνο μας απασχολεί, και δεν είναι άλλο από τους κατοίκους εξωτερικού και το τι θα πρέπει να προσέξουν, αλλά και τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Κα ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ

on .

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΕΕΑ με την Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου, στην οποία παρευρέθηκε κι ο Κος Παναγιώτης Παντελής ως Φορολογικός Σύμβουλος του ΕΕΑ.

Οι προτάσεις προς την Υφυπουργό ήταν οι εξής: 

1.        Μείωση φορολογικών συντελεστών

Οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων να μειωθούν από το 29% στο 20%.

Ο φόρος μερισμάτων να μειωθεί από το 15% στο 10%.

Για τις ατομικές επιχειρήσεις ο φόρος εισοδήματος να πληρώνεται όχι σε 3 διμηνιαίες δόσεις, αλλά σε 8, όπως ο φόρος Νομικών Προσώπων.

Μείωση να υπάρχει και στην εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και στο τέλος επιτηδεύματος. Σε πρώτη φάση άμεση μείωση για τις ατομικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις υπόλοιπες σταδιακά. 

2.        Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός

Θα πρέπει οι επαγγελματίες να έχουν ακατάσχετο επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό χωρίς όριο και μέχρι το ύψος των υποχρεώσεων (μισθοδοσία, ενοίκιο, ΔΕΚΟ, φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, κ.λπ.), ώστε να μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

3.         Ρύθμιση 100 δόσεων

Να επανέρθει η ρύθμιση των 100 δόσεων για όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς τους περιοριστικούς όρους που αφορούν την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό και με τη δημιουργία του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Δεν μπορεί να χάνεται η ρύθμιση εφόσον δεν πληρωθεί έγκαιρα η τρέχουσα υποχρέωση, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει σε μπλοκαρισμένους λογαριασμούς. 

4.        Παραγραφές

 Θα πρέπει να γίνει σαφές από το Υπουργείο Οικονομικών σε ποιες χρήσεις οι ΔΟΥ μπορούν να κάνουν έλεγχο και ποιες χρήσεις έχουν παραγραφεί. Δεν μπορεί οι φορολογικοί ελεγκτές να διενεργούν ελέγχους σε υποθέσεις οι οποίες ακυρώνονται από τα Διοικητικά Δικαστήρια.

5.      Κάτοικοι εξωτερικού

Θα πρέπει άμεσα να γίνει και νομοθετικά δεκτή η απόφαση του ΣτΕ που αφορά τις περιπτώσεις στις οποίες ο σύζυγος ή η σύζυγος είναι στο εξωτερικό. 

6.        ΜΥΦ

Να οριστεί νομοθετικά το κατώτερο όριο των 300 ευρώ όπως ίσχυε και να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις (ελέγχου, εκπρόθεσμων διακοπών, κ.λπ.) 

Εκτύπωση

Πώς θα χτίσουμε το αφορολόγητο του 2017 με «πλαστικό χρήμα»

on .

 Ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου εξηγεί στο newsbeast.gr ποιες δαπάνες μετρούν, ποιοι εξαιρούνται και αν πρέπει να κρατάμε τις αποδείξεις
 
Την καθημερινότητα εκατοντάδων φορολογούμενων αλλάζει το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
 
Της Ξένιας Γώγου
 
Το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα επιτυγχάνεται μόνο με ηλεκτρονικές συναλλαγές, βάζοντας έτσι φρένο στις συναλλαγές με μετρητά, ενώ οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να ανοίξουν επαγγελματικό λογαριασμό για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Παράλληλα η μισθοδοσία θα γίνεται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα.
 
Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, φοροτεχνικός και στέλεχος του φοροτεχνικού γραφείου Pantelis and Partners Tax & Accounting Specialsts εξηγεί στο newsbeast.gr ποιες δαπάνες θα μετρούν για το αφορολόγητο, ποιο είναι το ελάχιστο όριο που πρέπει να συγκεντρωθεί, τι ισχύει για τους συζύγους, ποιοι εξαιρούνται καθώς και τι θα γίνει με την συγκέντρωση των αποδείξεων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο www.newsbeast.gr  

Εκτύπωση

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού

 

Πολύ μελάνι έχει χυθεί εδώ και αρκετό καιρό για τον Ν. 4387/2016 και όπως είναι γνωστό, το περισσότερο από αυτό έχει καταναλωθεί για τα περίφημα μπλοκάκια.

Σήμερα δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένες διατάξεις και να τις αναλύσω, θα προτιμούσα να σταθώ στα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί και να δούμε πως αυτά θα αντιμετωπιστούν από το αρμόδιο Υπουργείο.

Πριν μια βδομάδα περίπου, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών πραγματοποίησε συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό κο Πετρόπουλο  και τη Γενική Γραμματέα κα Βρακά, καθ’ ύλην αρμόδιους για την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου. Στη συνάντηση συμμετείχα ως φορολογικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου.

Εκτός από τις γενικές κατευθύνσεις που δόθηκαν, οι συναντήσεις αυτές συνεχίστηκαν από εμένα και συζητήθηκαν μια σειρά από τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζει η εφαρμογή του νόμου και τα οποία έχουμε κληθεί κατά κύριο λόγο να αντιμετωπίσουμε εμείς οι λογιστές-φοροτεχνικοί και κατ’ επέκταση οι επιχειρήσεις, όπως και οι μισθωτοί.

Κάποια από αυτά τα προβλήματα θα ήθελα σήμερα να παρουσιάσω, ώστε να λάβουν γνώση και οι συνάδελφοι και να μπορέσουν να τα αντιμετωπίσουν. 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-forologia.gr

 

Εκτύπωση

ΠΟΛ. 1019-ΠΑΡΟΧΗ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛ 1163/2016 (Β'3779/23-11-2016) ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΓΔΕ

on .

Για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων της ΠΟΛ. 1163/2016 Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. «Διακοπή εργασιών φορολογουμένων (φυσικών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων) βάσει του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών τους», παρέχουμε τις παρακάτω οδηγίες και διευκρινίσεις:

1. Φορολογούμενοι (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) που δε διαθέτουν αποθέματα, πάγια ή εμπορεύσιμα και δεν έχουν - εφόσον πρόκειται για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες για τα οποία προβλέπεται εκ του νόμου στάδιο εκκαθάρισης - χρηματικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις και σκοπεύουν να προβούν σε παύση των εργασιών τους με ημερομηνία διακοπής προγενέστερη της ημερομηνίας δημοσίευσης της ως άνω Απόφασης (ημερομηνία διακοπής μέχρι και 22-11-2016) θα υποβάλουν στον αρμόδιο υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχείρησής τους, τη δήλωση διακοπής εργασιών (έντυπο Μ4) εντός τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών τους.

Εξαιρετικά, τα φυσικά πρόσωπα που δε διαθέτουν αποθέματα, πάγια ή εμπορεύσιμα θα προβαίνουν στη διακοπή των εργασιών τους με βάση τα οριζόμενα στις διατάξεις της ΠΟΛ. 1163/2016 Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. και στις περιπτώσεις που η ημερομηνία διακοπής τους είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας δημοσίευσης της ανωτέρω απόφασης.

Μετά την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 74 του Ν. 4443/2016 (Α΄232/9-12-2016), τα υπόχρεα εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που σκοπεύουν να προβούν στην παύση των εργασιών τους με ημερομηνία διακοπής προγενέστερη της ημερομηνίας δημοσίευσης της ΠΟΛ. 1163/2016 Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε., ανεξάρτητα αν έχουν εγγραφεί ή μη στο ΓΕ.ΜΗ., θα υποβάλουν τη δήλωση διακοπής εργασιών χωρίς την προσκόμιση σχετικού δικαιολογητικού ( αποδεικτικού λύσης) από την αρμόδια υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ.

Τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που εξαιρούνται της εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. και το έγγραφο σύστασής τους καταχωρείται σε άλλο Μητρώο ή Βιβλίο εκτός Γ.Ε.ΜΗ. όπως σωματείο, αγροτικός συνεταιρισμός, αστική εταιρεία που δεν επιδιώκει οικονομικό σκοπό, κοινοπραξία που δεν ασκεί εμπορική δραστηριότητα, κ.λπ. θα συνυποβάλουν με τη δήλωση διακοπής εργασιών το έγγραφο λύσης τους νομίμως δημοσιευμένο, χωρίς η ημερομηνία δημοσίευσης της λύσης να είναι δεσμευτική για τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης διακοπής εργασιών επιβάλλεται το πρόστιμο της παρ. 2 περ. α΄ του άρθρου 54 του Ν. 4174/2013 σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έχουν δοθεί με την ΠΟΛ. 1252/2015 (ΑΔΑ: 6ΩΝΥΗ-6ΩΗ) εγκύκλιο.

Εξαιρετικά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν.4446/2016 (Α΄ 240) δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής στις δηλώσεις διακοπής εργασιών που υποβάλλονται από 22-12-2016 μέχρι και 31-5-2017, εφόσον η προθεσμία για την υποβολή τους είχε λήξει μέχρι τις 30-9-2016.

2. Περαιτέρω, με την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών στη Δ.Ο.Υ., ελέγχεται πρωτίστως από τον αρμόδιο υπάλληλο εάν έχει καταχωρηθεί στο Υποσύστημα Μητρώου TAXIS σε χρόνο μεταγενέστερο της αιτηθείσας ημερομηνίας διακοπής εργασιών, μεταβολή ως προς τα στοιχεία άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν υποβάλει δήλωση μεταβολής εργασιών ως προς τα στοιχεία της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. όπως αλλαγή επωνυμίας, έδρας, Κ.Α.Δ. (με εξαίρεση την απλή αντιστοίχιση Κ.Α.Δ., για το οποίο βλ. παρακάτω παρ.3), μελών/εταίρων, διαχειριστών, μελών Δ.Σ., νομίμων εκπροσώπων, καθεστώτων Φ.Π.Α., ενδοκοινοτικών συναλλαγών κ.λπ. με ημερομηνία μεταβολής μεταγενέστερη της αιτηθείσας ημερομηνίας διακοπής, η ημερομηνία διακοπής της επιχείρησης δεν μπορεί να ανατρέξει σε χρόνο προγενέστερο της ημερομηνίας μεταβολής της τελευταίας καταχωρηθείσας δήλωσης μεταβολής εργασιών.

Και τούτο διότι οι φορολογούμενοι, ως ενεργές επιχειρήσεις, ενημέρωσαν, ως όφειλαν, τη Φορολογική Διοίκηση με τις μεταβολές που είχαν επέλθει στην επιχείρησή τους, τη συγκεκριμένη χρονικά ημερομηνία, με βάση το ισχύον κάθε φορά νομοθετικό πλαίσιο. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή επρόκειτο για μη ενεργές επιχειρήσεις, έπρεπε να προβούν στη διακοπή των εργασιών τους.

Εξαιρετικά, στην περίπτωση που φορολογούμενος - φυσικό πρόσωπο - που χρησιμοποιεί την κατοικία του ως έδρα, έχει υποβάλει δήλωση μεταβολής για αλλαγή κατοικίας - έδρας (λόγω μετακόμισης) στη Δ.Ο.Υ., η υποβολή της δήλωσης αυτής δεν επηρεάζει την ημερομηνία διακοπής βάσει πραγματικού χρόνου, εφόσον διαπιστώνεται η μη συνέχιση άσκησης της δραστηριότητας με βάση τα οριζόμενα στις διατάξεις της ΠΟΛ.1163/2016 Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε.