logo youtube

Επικαιρότητα

Εκτύπωση

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ: δεν ξέρουν τι ψηφίζουν ή μας κοροϊδεύουν;

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού

Το βασικό χαρακτηριστικό όλων των φόρων στην ακίνητη περιουσία με όποια εκδοχή βασίζεται στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, χωρίς ποτέ να ληφθεί υπ’ όψιν η αγοραία αξία του και δεύτερον σε καμία των περιπτώσεων δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν αν το συγκεκριμένο ακίνητο αποφέρει εισόδημα.

Ο ΕΝΦΙΑ ο φόρος που σήμερα βρίσκεται σε ισχύ – υπολογίζεται επί του συνόλου της αντικειμενικής αξίας που έχει οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα έχουμε στην κατοχή.

Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με αντικειμενικές αξίες του 2007 οι οποίες είναι κατά πολύ ανώτερες από τις αγοραίες.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι διπλός φόρος γιατί όταν το σύνολο της αντικειμενικής αξίας των εμπράγματων δικαιωμάτων που έχουμε στην κατοχή μας ξεπερνά τις 300.000 πληρώνεται και ένας δεύτερος φόρος.

Από τον ΕΝΦΙΑ ουσιαστικά δεν απαλλάσσεται σχεδόν κανένας φορολογούμενος.

Εκτύπωση

Ρυθμίσεις οφειλών, ερωτήματα και προβληματισμοί

Του Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικού

Είναι γεγονός ότι είναι πλέον σε ισχύ αυτό που περίμεναν πολλοί φορολογούμενοι εδώ και πάρα πολύ καιρό και αφορά την ρύθμιση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια με την τεράστια φορολόγηση τους.

Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την εφορία ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή και το μόνο που απομένει είναι οι διευκρινιστικοί εγκύκλιοι με τις οδηγίες για το πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος αυτός.

Ποιες όμως οφειλές αφορά, πόσες θα είναι οι δόσεις, ποιες είναι οι παγίδες, είναι κάτι που θα αναλύσουμε με τις ερωτήσεις – απαντήσεις που ακολουθούν.

Εκτύπωση

Ας ερμηνεύσουμε τις νέες διευκρινιστικές εγκυκλίους για τον ΕΝΦΙΑ

Χατζηγεωργίου Ηλίας - ΦοροτεχνικόςΤου Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικού

Το σήριαλ του ΕΝ.Φ.Ι.Α καλά κρατεί και από ότι φαίνεται το μέλλον του θα είναι πάρα πολύ μεγάλο ακόμα. Μελετώντας τις νέες διευκρινιστικές εγκυκλίους που διευκρινίζουν λεπτομέρειες για παλαιότερες εγκυκλίους οι οποίες ερμήνευαν τον νόμο, συμπεραίνουμε ότι τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 θα μας απασχολεί το θέμα και βλέπουμε.

Πρακτικά οι ΠΟΛ 1231/2014 και 1232/2014 ορίζουν τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να εκκαθαριστούν οι εκπτώσεις του 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και οι εκπτώσεις του 50% και 100% για τους δικαιούχους λόγω χαμηλών εισοδημάτων.

Εκτύπωση

Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για ταμεία & εφορία

Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή τις επόμενες ώρες και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την διάθεση και χρήση Δημόσιων εγγράφων που ήδη συζητείται στην Ολομέλεια. 

Στην αιτιολογική έκθεση σημειώνεται εισαγωγικά πως «Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και η σταδιακή ελάφρυνση των φορολογουμένων αποτελούν προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η προτεινόμενη διάταξη». 

Αναλυτικά η τροπολογία των πέντε άρθρων έχει ως εξής:

Εκτύπωση

Παροχές σε είδος: τι πραγματικά κρύβουν;

Βασίλης Χατζόπουλος - ΦοροτεχνικόςΤου Βασίλη Χατζόπουλου - Φοροτεχνικού

Πολλοί μισθωτοί θα δουν να αυξάνεται το ποσό του φόρου που θα πληρώσουν για το 2015. Ο λόγος για αυτήν την αύξηση είναι οι περιβόητες παροχές σε είδος.

Ενώ τα εισοδήματα των φορολογούμενων στην καλύτερη των περιπτώσεων θα παραμείνουν ίδια (ή ίσως μειωθούν), ο φόρος που θα πρέπει να αποδώσουν θα είναι αυξημένος.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να γίνουμε πιο κατανοητοί στους αναγνώστες. Ας εξετάσουμε τι είναι αυτές οι παροχές σε είδος για τις οποίες έχει προκληθεί τόσος πανικός, καθώς και ποιες κατηγορίες μισθωτών αφορούν.