logo youtube

Επικαιρότητα

Εκτύπωση

Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αίτησή του…

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τσουκαλά - Τζίκα

 

Εκδόθηκε και για φέτος η πολυπόθητη Κοινή Υπουργική Απόφαση (βλ.  https://www.e-forologia.gr/lawbank/document.aspx?digest=78E1328D43191800.1D031AEA53&version=2018/12/05) με την οποία βάσει της επίτευξης του δημοσιονομικού στόχου θα διατεθεί το ποσό των 710 εκατομμυρίων ευρώ για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Ωστόσο, το συνολικό ποσό είναι ελαφρώς μικρότερο σε σχέση με πέρυσι που διατέθηκαν 720 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό αιτιολογείται η μείωση που υπάρχει στο ποσό που θα μοιραστεί, η οποία είναι 50 ευρώ για το πρώτο κλιμάκιο και φτάνει τα 150 για το τελευταίο. Παρ’ όλα αυτά, εξαιτίας της αύξησης των ανώτατων ορίων της αξίας της ακίνητης περιουσίας, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

Ύστερα και από την τοποθέτηση του Προέδρου καιΔιευθύνοντος Σύμβουλου της ΗΔΙΚΑ, αναμένεται σήμερα να γίνειη πρεμιέρα υποβολής των αιτήσεων στην ιστοσελίδα  https://www.koinonikomerisma.gr/, στην οποία περιγράφεται βήμα-βήμα η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της αίτησης.

Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια με πέρυσι κι έχει ως εξής:…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr 

Εκτύπωση

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΖΙ Ή ΧΩΡΙΑ;;;

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου και τον Παναγιώτη Τσουκαλά - Τζίκα

 

Μια Απόφαση που μας απασχόλησε έντονα την προηγούμενη περίοδο πριν ξεκινήσουν οι φορολογικές Δηλώσεις του 2018 για τη χρήση του 2017, ήταν η Απόφαση 330/2018 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη Απόφαση άνοιξε ο δρόμος της υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων για τα ζευγάρια που το επιθυμούν.

Βέβαια πέρυσι, δεδομένου ότι η Απόφαση δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, δεν συμπεριλήφθηκε από το Υπουργείο στις εγκυκλίους για τις φορολογικές δηλώσεις, διότι έπρεπε να τακτοποιηθούν μια σειρά νομοθετικών, αλλά και τεχνικών ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις να υποβληθούν κοινές σε κάθε περίπτωση…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

Οι φορολογικές υποχρεώσεις όσων μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό

on .

xatzigeorgiouΤου Ηλία Χατζηγεωργίου - Φοροτεχνικός Α' Τάξης, Διαχειριστής της Pantelis & Partners Tax & Accounting Specialists, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Φοροτεχνικών ΕΕΑ.

Μια σειρά υποχρεώσεων λήγει μέχρι το τέλος του έτους για αρκετούς φορολογούμενους. Μία από αυτές είναι και η λήξη της προθεσμίας υποβολής φορολογικής δήλωσης για τους όσους έκαναν αίτηση αλλαγής φορολογικής κατοικίας το 2018.

Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης σε αυτή την περίπτωση είναι έως τις 31/12/2018, με βασική προϋπόθεση όμως να έχουν τηρηθεί τα όσα ορίζει η ΠΟΛ 1201/2017. Η προθεσμία ισχύει ανεξάρτητα από το αν εγκρίθηκε ή όχι η μεταβολή της φορολογικής κατοικίας.

Διαβάστε όλο το άρθρο www.fpress.gr 

Εκτύπωση

Ας μιλήσουμε για κάτι διαφορετικό…

on .

 Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τσουκαλά - Τζίκα

 

Την Τετάρτη που μας πέρασε κατατέθηκε ο προϋπολογισμός του κράτους στη Βουλή για το έτος 2019. Βάσει του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 πρόκειται να φθασει στο 3,98% του ΑΕΠ έως το τέλος του χρόνου, έναντι του στόχου που ήταν το 3,5%, ενώ οι προβλέψεις για το 2019 δείχνουν ότι θα φθάσει στο 3,9%, έναντι του στόχου 3,6% που ορίζεται από την Ενισχυμένη εποπτεία. Στο πλεόνασμα αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει σκοπό να λάβει η Κυβέρνηση για την ελάφρυνση των φορολογούμενων. 

Τα μέτρα αυτά είναι : …

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr

Εκτύπωση

Ένα σίριαλ με «τέλος» χαρτόσημου

on .

Του Παναγιώτη Παντελή - Φοροτεχνικού, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τσουκαλά - Τζίκα

 

Tην παράταση υποβολής της κατάστασης συμφωνητικών του Γ’ Τριμήνου 2018 έως τις 30/11/2018 ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ την Tρίτη 13/11/2018 με την ΠΟΛ. 1211/2018. Η προθεσμία υποβολής των παραπάνω καταστάσεων ήταν έως τις 20/10/2018, επειδή όμως τύχαινε να είναι ήμερα Σάββατο, η οποία δεν είναι εργάσιμη, μετατέθηκε τη Δευτέρα 22/10/2018. Εκείνη τη Δευτέρα ωστόσο, το σύστημα της ΑΑΔΕ δεν λειτουργούσε λόγω εργασιών συντήρησής του και επιδιόρθωσης των βλαβών. Συγκεκριμένη όμως ανακοίνωση επήλθε σχεδόν ένα μήνα μετά, αφού η δημοσίευσή της έγινε από την ΑΑΔΕ στις 13/11/2018…

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.e-forologia.gr